Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elsöprő győzelmet aratott a bolgár ellenzék a parlamenti választáson

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elsöprő győzelmet aratott az ellenzéki, jobbközép GERB párt a vasárnapi bulgáriai parlamenti választáson a szavazatok 39,7 százalékával - közölte a központi választási bizottság a voksok csaknem teljes feldolgozottsága alapján.

A hivatalos, de még nem végleges eredmények szerint az eddig hatalmon lévő szocialisták a szavazatok alig 17,72 százalékát szerezték meg. Ez súlyos vereség a Szergej Sztanisev miniszterelnök vezette Bolgár Szocialista Pártnak (BSZP), amely a négy évvel ezelőtti választáson még a voksok 33,98 százalékával végzett az első helyen a pártok versenyében.

Elemzők szerint a szavazók az eddigi kormányzó pártot büntették meg a burjánzó bűnözésért és az élet minden területén jelen lévő korrupcióért.

A szocialisták liberális koalíciós partnere, a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) a voksok 14,47 százalékát gyűjtötte be, és ezzel valamelyest még bővítette is szavazótáborát a 2005-ös 14,07 százalékos eredményéhez képest.

A szavazatok 99,88 százalékának összeszámlálása alapján további három párt - az ultranacionalista Ataka, a konzervatív Kék Koalíció és a populista Rend, Jog és Igazság párt - lépte át a parlamentbe jutáshoz szükséges négyszázalékos küszöböt. Az Ataka a voksok 9,37 százalékát, a Kék Koalíció 6,73 százalékát, a Rend, Jog és Igazság 4,13 százalékát kapta. Korábban mind a három párt bejelentette, hogy kész támogatni egy majdani GERB-kormányt. A Kék Koalíció és a GERB az Európai Parlamentben is együttműködik: mindkét politikai tömörülés az Európai Néppárthoz tartozik.

A szavazatarányok szerint a GERB-nek várhatóan 118-120 mandátuma lesz a törvényhozásban, a BSZP 39-41 képviselői helyre számíthat, a DPSZ 35 fős frakciót alakíthat, míg az Ataka 21-22, a Kék Koalíció 14-16, a Rend, Jog és Igazság pedig 9-10 képviselőt küldhet a 240 fős nemzetgyűlésbe.

II. Szimeon volt cár jobbközép pártja, amely 2001 és 2005 között kormányozta Bulgáriát és négy éve még a voksok 21,83 százalékát szerezte meg, nem került be a törvényhozásba.

A választáson a részvételi arány 60,2 százalék volt. A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű, alig három éve alapított jobbközép párt vezetője Bojko Boriszov, Szófia főpolgármestere. Boriszov közölte: már hétfőn megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat. Hozzátette: fenntartja magának a miniszterelnöki posztot, és végrehajtja a választási hadjáratban vázolt reformokat. A GERB vezetője megígérte a választóknak azt is, hogy rács mögé juttatja a korrupt tisztségviselőket és az alvilág keresztapáit.

A végleges hivatalos eredményt néhány napon belül közzéteszik. Az új összetételű parlament július 14-én ül össze először Bulgáriában.