eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elsöprő győzelmet aratott a bolgár ellenzék a parlamenti választáson

Elsöprő győzelmet aratott az ellenzéki, jobbközép GERB párt a vasárnapi bulgáriai parlamenti választáson a szavazatok 39,7 százalékával - közölte a központi választási bizottság a voksok csaknem teljes feldolgozottsága alapján.

A hivatalos, de még nem végleges eredmények szerint az eddig hatalmon lévő szocialisták a szavazatok alig 17,72 százalékát szerezték meg. Ez súlyos vereség a Szergej Sztanisev miniszterelnök vezette Bolgár Szocialista Pártnak (BSZP), amely a négy évvel ezelőtti választáson még a voksok 33,98 százalékával végzett az első helyen a pártok versenyében.

Elemzők szerint a szavazók az eddigi kormányzó pártot büntették meg a burjánzó bűnözésért és az élet minden területén jelen lévő korrupcióért.

A szocialisták liberális koalíciós partnere, a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) a voksok 14,47 százalékát gyűjtötte be, és ezzel valamelyest még bővítette is szavazótáborát a 2005-ös 14,07 százalékos eredményéhez képest.

A szavazatok 99,88 százalékának összeszámlálása alapján további három párt - az ultranacionalista Ataka, a konzervatív Kék Koalíció és a populista Rend, Jog és Igazság párt - lépte át a parlamentbe jutáshoz szükséges négyszázalékos küszöböt. Az Ataka a voksok 9,37 százalékát, a Kék Koalíció 6,73 százalékát, a Rend, Jog és Igazság 4,13 százalékát kapta. Korábban mind a három párt bejelentette, hogy kész támogatni egy majdani GERB-kormányt. A Kék Koalíció és a GERB az Európai Parlamentben is együttműködik: mindkét politikai tömörülés az Európai Néppárthoz tartozik.

A szavazatarányok szerint a GERB-nek várhatóan 118-120 mandátuma lesz a törvényhozásban, a BSZP 39-41 képviselői helyre számíthat, a DPSZ 35 fős frakciót alakíthat, míg az Ataka 21-22, a Kék Koalíció 14-16, a Rend, Jog és Igazság pedig 9-10 képviselőt küldhet a 240 fős nemzetgyűlésbe.

II. Szimeon volt cár jobbközép pártja, amely 2001 és 2005 között kormányozta Bulgáriát és négy éve még a voksok 21,83 százalékát szerezte meg, nem került be a törvényhozásba.

A választáson a részvételi arány 60,2 százalék volt. A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű, alig három éve alapított jobbközép párt vezetője Bojko Boriszov, Szófia főpolgármestere. Boriszov közölte: már hétfőn megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat. Hozzátette: fenntartja magának a miniszterelnöki posztot, és végrehajtja a választási hadjáratban vázolt reformokat. A GERB vezetője megígérte a választóknak azt is, hogy rács mögé juttatja a korrupt tisztségviselőket és az alvilág keresztapáit.

A végleges hivatalos eredményt néhány napon belül közzéteszik. Az új összetételű parlament július 14-én ül össze először Bulgáriában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×