eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Már üzemel a világ első naperengiával működő erőműve

A Kölntől nyugatra fekvő Jülich közelében megkezdődött a világ első napenergiával üzemeltetett erőművének próbajáratása. Jó idő esetén máris 400 lakás áramellátását tudja biztosítani a kísérleti erőmű.

Csupán finom zümmögés hallható a nyolc négyzetméternyi, számítógéppel irányított tükör mellett, amely a 60 méter magas toronyban elhelyezett kerámiatartályra összpontosítja a napfényt. A 2150 tükör közül sokat még nem helyeztek üzembe; ezek majd, befogva a napfényt ezer fokra hevítik a kerámiatartályban cirkuláló levegőt.

A hővel egy óriási víztartályt fűtenek, az így nyert gőz pedig egy turbinát hajt, amely elektromos áramot termel. Napsütés idején, valamennyi tükör üzembe helyezése után a turbina termelése eléri a másfél megawatott, ami elegendő 400 háztartás áramellátásának biztosítására. A kísérlet költségei meghaladják a 23 millió eurót, amelyet fele-fele arányban állami és ipari forrásokból fedeztek.

Az új erőművel kapcsolatban több bírálat is elhangzott, azzal érvelve, hogy a napfénnyel történő energiatermelés inkább a déli országokban kifizetődő, következésképpen az ilyen irányú kísérleteket is nekik kellene végezniük. A jülichi erőmű főmérnöke azonban éppen a változó időjárással érvel, mondván, hogy olyan országban kell kitapasztalni az új eljárás gazdaságosságát, ahol az év jelentős részében felhős az ég.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Beügyeskedték Vlagyimir Putyin parádéját az ukrán mellett a lett tévébe is a hackerek

Akaratán kívül sugározta a moszkvai, vörös téri katonai díszszemlét több ukrán és lett tévéadó. Orosz hackerek ugyanis feltörték a médiumok rendszereit május 9-én. Az ukránok sem maradtak adósok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Megindult az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás, döntő fordulat jöhet – Háborús híreink szombaton

Megindult az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás, döntő fordulat jöhet – Háborús híreink szombaton

Pénteken arról érkeztek jelentések, hogy az orosz erők átlépték a határt Harkiv megyénél, és Ukrajna második legnépesebb városa, Harkiv felé tartanak. Ukrajna régóta számít egy ilyen támadásra, az utóbbi időben Oroszország egyre hevesebben ágyúzta a várost. Mindeközben az éjszaka folyamán az oroszok több ukrán drónt és rakétát is leszedtek, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Pavljuk tábornok szerint az Oroszország elleni háború a következő két hónapban döntő fordulatot vehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×