eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Cáfolják a vádakat: rajzfilmsorozatot készít az Opus Dei

Film- és rajzfilmsorozatot készíttet alapításának nyolcvanadik évfordulója alkalmából az Opus Dei. A sokat bírált katolikus szervezet "valódi arcát" szeretnék bemutatni, mert a szervezet szóvivője szerint nincs rejtegetni valójuk. De vajon hogyan is működik az Magyarországon is jelenlevő Opus Dei, melynek alapítóját II. János Pál szentté avatta?

Sorozatot és rajzfilmet is készít az Opus Dei alapításának nyolcvanadik évfordulója alkalmából, hogy bemutassa "valódi arcát", amelyet igencsak elfedett az eredetileg művészettörténész Dan Brown krimije, A da Vinci-kód.

A mű szerint az egyház és a mögötte álló titkos szervezetek, például az Opus Dei célja, hogy minden eszközzel, akár még gyilkossággal is, elfedje az "igazságot", miszerint Jézus és Mária Magdolna házastársak voltak, és gyermekeket is neveltek föl. A legnegatívabb figura az alkotásban talán Silas, az önostorozó, sorozatgyilkos szerzetes, aki az Opus Dei tagja (habár a valóságban nincsen szerzetesi rendje az Opus Deinek).

Az eredetileg egyszerű, fiktív kriminek szánt könyvvel szembeni kritikáknak alapot szolgáltatott az is, hogy a szerző ennek ellenére bevezetőjében leszögezi, minden adata pontos és tényeken alapul. Ennek cáfolata A da Vinci-átverés című mű.

Az Opus Deit azonban ezen túl is rengeteg kritika éri. Ezek egy része szerint a tagok agymosáson esnek át, személyiségváltozáson mennek keresztül. A Vatikánra nagy befolyással rendelkező háttérszervezetként festik le, amely egyfajta "egyház az egyházban".

Mások katolikus szabadkőművességről (vagy éppen a katolikus egyházba beépült szabadkőművességről) beszélnek. A vádak megalapozottságáról folyamatosan zajlika vita. Mindenesetre sokan nemes egyszerűséggel állítólagos ultrakonzervativizmusa és elitizmusa miatt nem kedvelik az Opus Deit.

A szervezet ezért nekikezdett egy világméretű kampánynak. Ennek apropója az, hogy éppen nyolcvan évvel ezelőtt, 1928-ban alapította meg az Opus Deit Josémaría Escríva de Balaguer spanyol pap, aki 1975-bern halt meg.

A szervezetről készülő rajzfilmsorozatot részint a Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Mediaset készíti, azonban a filmsorozat ennek riválisa, a RAI munkája lesz.

Pippo Corigliano szóvivő elmondta, a sorozatok rávilágítanak majd arra, hogy az Opus Deinek "nincs mit rejtegetnie". Hozzátette, A da Vinci-kód olyan szempontból nem is jött rosszul a szervezetnek, hogy akárhogyan is, de ráirányította a figyelmet, és ennek kapcsán sokan kezdtek el érdeklődni annak tevékenysége iránt.

Hogyan működik az "isteni mű"?

Az alapító hangsúlyozta, hogy az Opus Dei szellemiségének alapja az istengyermekség. Feladata az, hogy minden kereszténynek segítsen hitével teljes összhangban élni és dolgozni.

A New York-i központú Opus Deinek kilencvenezer tagja van világszerte, kétharmaduk családos ember, világi munkával, egyharmaduk pedig cölibátusban él, és a szervezetnek áldozza minden szabadidejét - de többnyire nekik is van saját munkájuk. Közülük kerülnek ki az Opus Dei papjai, akiknek már nincs világi állásuk.

A tagok nem szerzetesek, nem tesznek fogadalmat, hanem szerződést kötnek az Opus Deivel. Minden évben március 19-én (Szent József ünnepe) megújítják tagságukat, különben az automatikusan megszűnik. Legkorábban öt évvel a belépés után lehet kérni örökös tagságot, amely után már nem szükséges a megújítás. A kilépés ezután a prelátus engedélyével lehetséges. Elkülönül a a szervezet férfi és női ága.

Az Opus Dei (azaz "Isten műve") küldetésének lényege a munkahelyen és a családban való helytállás, a mindennapi élet megszentelése. A tagok intenzív lelki életet élnek, naponta vesznek részt szentmisén és végeznek egyéb lelki tevékenységet (ima, a Szentírás olvasása, elmélkedés, stb.). Rendszeresen járnak közösségbe, és lelkigyakorlatokra is, valamint teológiai kurzusokra. A leginkább kritizált (és felnagyított) gyakorlat, hogy napi két órán át kell viselni egy kényelmetlen övet a lábon, önsanyargatás gyanánt.

Az Opus Dei papi szolgálatai, rendezvényei, lelkigyakorlatai, lelki vezetése - a közösségi "körök" és a teológiai képzés kivételével - ugyanakkor minden hívő számára nyitva állnak, függetlenül a tagságtól.

Az Opus Dei Magyarországon is jelen van, 1992-ben indította útjára "apostoli munkáját". Budapesten ma már két képzési, illetve kulturális intézménye működik. Diákok és fiatal értelmiségiek számára nyújt programokat 1994 óta az Orbánhegyi Kollégium, valamint 1995 óta szervezi programjait a Fenyvesliget Kulturális és Képzési Központ.

A szervezet a katolikus egyház egyetlen személyi prelatúrája, vezetése közvetlenül Rómának van alárendelve. Elöljárója a prelátus, aki jelenleg püspök (Javier Echevarría), de nem kell okvetlenül annak lennie. Papi tagjai a prelátusnak vannak alárendelve úgy, mint más világi papok a püspöküknek. A többi tag az Opus Dei belső ügyeit és a tagságot illető kérdésekben a prelátusnak, minden más egyházi ügyet (például esküvő, keresztelő, stb.) illetően saját megyéspüspökének felel.

A pápák mindig kiálltak a szervezet mellett, és így tesz XVI. Benedek is. Az alapítót II. János Pál 2002-ben szentté avatta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×