eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egy utolsó kísérlet az Alitalia megmentésére

"Még ha a pápa, vagy Berlusconi kéri", akkor sem tudják kisegíteni az Alitaliát - mondta az olasz légitársaság legnagyobb üzemanyag beszállítója. Hétfőn a felek még egy utolsó erőfeszítést tettek az adósságok alatt roskadozó cég megmentésére. A rendezési terv azonban megosztotta az illetékes szakszervezeteket.

Azt, hogy a közel 50 százalékban állami tulajdonú olasz légitársaság, az Alitalia milyen komoly bajban van, jól jellemzi, hogy csak akkor akarnak üzemanyagot eladni neki, ha azonnal, készpénzben fizet.

Paolo Scaroni, az ENI nemzeti olajcég főnöke azt mondta egy lapinterjúban: készpénzes fizetés nélkül még akkor sem adna kerozint a légitársaságnak, ha arra maga a pápa, vagy Silvio Berlusconi miniszterelnök kérné.

Hétfőn újabb válságtanácskozást tartottak a vállalat megmentéséről a kormány, a befektetők és a szakszervezetek képviselői között. Értelmezés kérdése, hogy bíztató jelnek lehet-e venni, hogy a kilenc érintett szakszervezetből négy aláírta a szanálási csomag vázlatát.

Mindez azonban azt is jelenti, hogy öt másik határozottan ellenzi azt. Az "ellenállók" szerint az alku "haszontalan és provokatív". Massimo Notaro, az egyik pilóta szakszervezet, az UP vezetője "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte, hogy a cég átvételére vállalkozó CAI befektetői csoport szerint ezer pilóta elveszíteni állását.

Berlusconi ígérete

Berlusconi olasz miniszterelnök egyik fő választási ígérete az Alialia megmentése volt, de megfigyelők szerint az, hogy a négy szakszervezet megállapodott a CAI-val, nem jelenti, hogy elmúlt volna a csőd veszélye. A konzorcium azt vállalta, hogy a korábbiakkal szemben ezerrel több, 12,5 ezer embernek biztosít munkát, így 1500 pilótának, több mint 3000 fős személyzetnek és több mint 7,5 ezer földi kiszolgálónak, köztük szerelőknek és irodai dolgozóknak.

A CAI ajánlata értelmében az Alitaliát megvásárló cégek egymilliárd eurót pumpálnak a cégbe, és biztosítják, hogy az Alitalia gépei tovább repüljenek. A vállalat emellett összeolvad a második olasz légi szállítóval, az Air One légitársasággal, több mint egymilliárd eurós adósságát pedig egy harmadik cég átvállalja, amelyet aztán felszámolnak.

A La Repubblica szerint a CAI azzal próbálta megédesíteni a pirulát, hogy fizetésemelést ajánlott a dolgozóknak. Nem sikerült viszont megállapodni a dolgozók munkaszerződéséről, a konkrét fizetésekről, szabadságokról és egyéb jogokról.

Az Alitaliát április óta az olasz kormány rendkívüli, 300 millió eurós hitele tartotta a víz felett. Az 1946-ban alapított cég évek óta válsággal küzd. Áprilisban megpróbálta felvásárolni az Air France-KLM, de a szakszervezetek megtorpedózták az ügyletet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×