eur:
388.72
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Oroszország és a Nyugat kolbásza

Miközben az Európai Unió vezetői rendkívüli csúcson töprengenek arról, hogyan is viszonyuljanak Oroszországhoz a kaukázusi háború után, Moszkva egyre inkább értésre adja, hogy a külvilágnak el kell fogadnia újra felfedezett magabiztosságát. Az oroszok például fegyverembargó bevezetését sürgetik Grúzia ellen, Putyin miniszterelnök pedig egy tévéinterjúban megjegyezte: neki úgy tűnik, Brüsszelt Washingtonból irányítják.

Az Európai Unió kétségbeesetten próbál valamilyen kemény üzenetet küldeni a dél-oszétiai harcok után Grúziába bevonult Oroszországnak. A hétfői, brüsszeli rendkívüli csúcs feladata is a "világos és egységes üzenet" megfogalmazása lett volna. Ami már korábban világossá vált azonban, hogy nem a Moszkvával szemben már-már militáns módon szembenálló britek, baltiak vagy Lengyelország kerekednek felül, hanem a békülékenyebb francia-német-olasz platform.

Ezek az országok különösen függenek az orosz olaj- és gázexporttól és nem engedik, hogy az új tagok történelmi sérelmeik és fenyegetettségük miatt kemény szankciókat kényszerítsenek ki Moszkvával szemben. Így - bár soros elnökként Nicolas Sarkozy francia államfő arról beszél, hogy kérdésessé vált Oroszország és Európa kapcsolata -, a francia elnökség kizárta a büntetőintézkedéseket.

Ami történhet, az az, hogy jegelik az új európai-orosz stratégiai partnerségi egyezményről folyó tárgyalásokat. Nagy-Britannia az utóbbi időben különösen keményen fogalmaz - immár Gordon Brown miniszterelnök is arról beszél, hogy "meg kell állítani az orosz agressziót" és egy véleménycikkben közölte: megszüntetik a szigetország függőségét az orosz gáztól és olajtól.

Moszkvában viszont dühösen kommentálják, hogy a britek nem beszélnek az úgymond valódi agresszorról, a Dél-Oszétiát lerohanó Grúziáról. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn ismét értésre adta, hogy Moszkva úgymond "proaktív" külpolitikát folytat. A bírálatokra adott válasz helyett a Grúzia elleni fegyverembargó bevezetését sürgette, legalábbis, amíg Mihail Szaakasvili marad az elnök. Azt is közölte: Oroszország új normát állított fel nemzeti érdekei védelmére és az Egyesült Államoknak meg kell tanulnia ezzel együtt élnie.

Egy kritikus hangvételű hétvégi interjúban Vlagyimir Putyin miniszterelnök pedig azt mondta: Oroszország nem akarja az olajjal és a gázzal zsarolni Európát, mert úgymond "megbízható partner" és a szovjet időkben Ukrajnának átadott Krím-félszigetet sem akarja visszaszerezni. Putyin közölte: nem volt más választásuk, mint saját állampolgáraik védelme, még annak árán is, ha a Nyugat úgymond elveszi a kolbászt.

Az egységes európai külpolitika hiányára utalva pedig azt mondta: talán jobb, ha Washingtonban érdeklődik az európai irányvonal után. Az orosz hivatalos szervek azonban keveset beszélnek arról, hogy az állampolgárok védelméről szóló érvelést megelőzte az, hogy állampolgárságot adtak a szakadár grúz tartományok lakosainak. Közben Brüsszelben Javier Solana külpolitikai főfelelős közölte: civil megfigyelő missziót küldenek Grúziába, ellenőrizni, hogy valóban kivonták-e az orosz katonaságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×