eur:
388.35
usd:
360.35
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Katonás válasz - az oroszok felborítják az erőviszonyokat

Oroszország arra készül, hogy Grúzia nyugati támogatása és az amerikai rakétavédelmi pajzs közép-európai telepítése miatt Sz-300-as rakétavédelmi komplexumokat ad el Iránnak - értesült a brit Daily Telegraph vasárnapi kiadása amerikai titkosszolgálati forrásokból. A lépés alapvetően megváltoztatná a Közel-Kelet erőviszonyait, és rendkívül megnehezítené az esetleges légicsapásokat a perzsa állam ellen.

Az amerikai hírszerzés attól tart, hogy az orosz kormány hajlandó eladni a kifinomult Sz-300-as rakétavédelmi rendszert Iránnak, ha Washington továbbra is szorgalmazza Grúzia és Ukrajna NATO-ba történő felvételét.

Az üzlet az Egyesült Államokban és Izraelben is nagy riadalmat váltana ki, mivel az Sz-300-as rakétavédelmi egység saját radarjával egyszerre száz célpontot is képes követni, és akár 200 kilométer távolságra és 30 kilométer magasságra is eredményesen tüzet vezethet. A radart, a rakétákat és a parancsnoki központot is teherautókra építették, így a rendszer mobil, nehéz felderíteni és elpusztítani. Egy harci egységben több rakétahordozó teherautó is szolgál.

Az Sz-300-ast az amerikai Patriot rendszerhez szokták hasonlítani, főként repülőgépek és ballisztikus rakéták ellen fejlesztették ki. Az elfogórakéták tömege mintegy 1,8 tonna, hosszuk 8 méter, átmérőjük fél méter, harci részük 145 kilogrammos.

A Pentagon tanácsadója, Dan Goure kijelentette: a lépés jelentősen megváltoztatná a térségben az erőviszonyokat, és megnehezítené az iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges légicsapások végrehajtását.

"Ez a fegyver félelmet ébreszt minden nyugati légierőben" - fogalmazott a szakértő, bár egyelőre nem ismert, hogy ha leszállítják is, a rendszer mely típusát adják el az oroszok Iránnak. Az Sz-300-ast a nyolcvanas évek óta fejlesztik, így az egyes generációk képességei között jelentős különbség van. Az orosz hadsereg egyébként már megkezdte az újabb, még fejlettebb Sz-400-as rendszer hadrendbe állítását is.

Erős üzenet

A Stratfor amerikai hírszerző vállalat vezetője azt mondta: "A moszkvai üzenet egyértelmű: ha nem hagyjátok abba az érdekszféránkban való kotnyeleskedést, támogatjátok Ukrajna és Grúzia NATO-tagságát, akkor az Sz-300-asok mennek Iránba". George Friedman hozzátette: az oroszok nagyon tudatosan kihasználják Amerika Iránnal kapcsolatos rögeszméjét.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök szeptemberben mindenesetre megpróbálja meggyőzni majd orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint és az államfőt, Dmitrij Medvegyevet, hogy a Kreml álljon el az üzlettől.

George Friedman szerint, ha az irániak üzembe helyezik az Sz-300-asokat, akkor Izrael nem lesz képes eredményesen csapást mérni az iráni nukleáris program létesítményeire. Éppen ezért nagy nyomás nehezedhet az izraeli kormányra, hogy még az aktiválás - amely egy évig is eltarthat - előtt mérjen megelőző csapást Iránra.

Iránt azzal vádolja a Nyugat és Izrael, hogy titokban atomfegyvert akar létrehozni. Teherán ezt rendre cáfolja, hangsúlyozva: atomprogramja csak az energiatermelést szolgálja.

{{keretes_cim}}

Az InfoRádió által megkérdezett Oroszország-szakértő szerint az orosz-grúz konfliktus tétje nem a volt szovjet tagköztársaság jövője, hanem az, hogy meg lehet-e állítani Oroszország imperialista terjeszkedését.

Gereben Ágnes elmondta: a fő baj az, hogy a széthúzó Európai Unió mellett az elnökválasztási kampány miatt bénult Egyesült Államok sem tud választ adni Moszkva intézkedéseire.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×