eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ezermilliárdos kártérítést kérnek a balsikerű gyógyszer áldozatai

Ismét kártérítést követelnek a Contergan áldozatai a szer gyártójától és a német kormánytól. Az érintettek képviselői azt állítják: a hetvenes években kötött kártalanítási megállapodás szinte semmire sem elég.

Fél évszázad telt el azóta, hogy a német Grünenthal gyógyszergyár piacra dobta a többek között nyugtató hatású, várandós anyáknak is ajánlott szerét, a Contergant. A készítményt számos országban, különböző neveken hozták forgalomba.

A készítmény hatóanyaga a thalidomid, egy úgynevezett királis molekulapár, amelyek közül - mint később kiderült -, csak az egyik hatásos fájdalomcsillapító és nyugtató, a másik súlyos születési rendellenességeket okozhat.

Összetett hatása miatt sokan szedték, ráadásul orvosi felügyelet nélkül, hiszen a szer éveken át nem volt vényköteles, bárki megvásárolhatta.

A készítmény tragédiát okozott: világszerte körülbelül 10 ezer gyermek született különböző rendellenességekkel, hiányzó, vagy csak részben kifejlett karokkal, lábakkal, vakon, siketen vagy szellemi fogyatékosként.


Egyre nehezebb


A Contergan áldozatai közül ma nagyjából három és fél ezren vannak még életben, akik egyre nehezebben tudják eltartani magukat. Az ő képviseletükre jött létre nemrég a Nemzetközi Contergan Thalidomid Szövetség (ICTA), amely újra kívánja tárgyalni a hetvenes években köttetett kártalanítási megállapodást.

A megegyezések országonként más-más összeget biztosítottak az egykori Contergan-bébiknek: a németországiak csupán töredékét kapták annak a pénznek, amit brit sorstársaik, míg az olasz és spanyol áldozatokat egyáltalán nem kártalanították.

Az ICTA, és annak kampányfőnöke, Nick Dobrik éppen ezért most azt szeretné elérni, hogy a német állam vegye rá a szer eredeti gyártóját, a Grünenthalt, hogy fizessen 4 milliárd eurót (több mint 1000 milliárd forint) a károsultaknak: tíz éven át egy-egy milliót mindannyiuknak.


Támadásnak veszik


A gyógyszergyár vezetése közleményt adott ki az ügyben, amelyben kifejtik: nem tudják, hogy az ICTA pontosan kiket támogat, és milyen jogon követel kártérítést. A Grünenthal - tették hozzá -, már döntött arról, hogy önként hozzájárul az áldozatok életkörülményeinek javításához.

Az kérdésben megszólalt az illetékes német minisztérium szóvivője is, és elmondta, hogy az állam nemrégiben tett lépéseket az áldozatok nyugdíjának megduplázása érdekében, de elismerte, hogy további intézkedésekre van szükség.

A Contergan-ügy nyilvánvalóvá tette, hogy többé nem lehet királis molekulákat együtt felhasználni a gyógyszergyártásban: azok két változatát el kell különíteni egymástól. A gyógyszeriparban ezután szigorú szabályokat léptettek életbe, így ma az ilyen molekulapárokat minden esetben szét kell választani, és külön-külön kell megvizsgálni.

A thalidomidot egyébként ma is használják: legutóbb egy amerikai cég támogatásával kezdődtek meg azok a kísérletek, amelyek során a myelóma (a plazmasejteket érintő, rosszindulatú daganatos betegség) ellen vetik be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×