eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Mindenki el akarja kerülni az olimpia bojkottját

Az elmúlt hetekben sem enyhült a viszony Tibet és Kína között. A buddhista szerzetesek és szimpatizánsaik három hete tüntetnek Kínában és Nepálban, a demonstrációknak pedig egyes források szerint 22, mások szerint 140 halálos áldozata van. A kínai kormány szerint a dalai láma visszaél a vallással, és lázadásra buzdít.

Már csak 18 hét van hátra az olimpiai játékokig, a Görögországban meggyújtott olimpiai láng már Kínában van, tovább éleződött azonban a feszültség Kína és Tibet között.

Március 11-én a pekingi hatóságok - egyesek szerint a nemzetközi jogokat sértve -, brutálisan verték vissza a tibeti buddhista szerzetesek tüntetéseit, amellyel az 1959-es kínai megszállás évfordulójára emlékeztek, és amellyel az állítólagos kínai emberi jogi visszaélésekre akarták felhívni a figyelmet.

A tüntetéssorozat lényegében azóta is tart, de szinte mindennaposak a letartóztatásokról szóló hírek. Legutóbb például vasárnap 130 Tibet-szimpatizánst vettek őrizetbe a kínai hatóságok Nepálban. Ez a demonstrációk leggyakoribb színhelye, az ázsiai országban ugyanis húszezer tibeti él.

Az ügy elsősorban azért kapott nagy nemzetközi visszhangot, mert az augusztusi pekingi olimpia is veszélybe kerülhet a tiltakozó országok miatt. Több állam ugyanis kilátásba helyezte, hogy ha Kína nem hagy fel a törvénysértésekkel, sportolói nem vesznek részt az olimpián.

Felvetődik a kérdés, mennyiben hasonlítható egymáshoz az 1980-as moszkvai és az 1984-es Los Angeles-i olimpia bojkottja, valamint a tibeti helyzet. Gyévai Zoltán, a BruxInfo elemzője szerint az országok is ebből a két esetből indulnak ki a bojkott megítélésekor.

"Éppen azért fogalmazódnak meg most olyan vélemények zömében, hogy ne bojkottáljuk az olimpiát, mert mindenki el akarja kerülni ennek a hidegháborús precedensnek a megismétlődését" - hangsúlyozta az elemző.

Az Európai Unió, mint a legtöbb kérdésben, ebben is megosztott. Az Európai Parlament elnöke mellett Franciaország, Belgium és Nagy-Britannia is úgy nyilatkozott, hogy végső lehetőségként nem szabad kizárni a bojkottot, az Európai Bizottság valamint ez ellen foglalt állást.

 Az uniós külügyminiszterek hétvégi ülésükön kemény hangnemben bírálták a kínai intézkedéseket, mire Kína közölte, egy nemzetközi szervezet, így az Európai Unió se üsse az orrát egy ország belügyébe. Márpedig Peking szerint Tibet Kína része, így a Tibettel kapcsolatos események kínai belügynek minősülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×