eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Külföldi újságírók előtt tüntettek tibeti szerzetesek

Több tucat tibeti szerzetes tüntetett csütörtökön Lhászában, külföldi újságírók előtt, azt állítva, hogy a kínai hatóságok hazudnak a két hete kirobbant tüntetésekkel kapcsolatban. A tudósítók maroknyi, kiválasztott csapata most először látogathatott Tibet fővárosába a tiltakozások leverése óta.

A külföldi újságírók éppen egy kínai illetékes tájékoztatóját hallgatták a Csokang templomban, a tibeti buddhisták egyik legfontosabb szent helyén a nemrégiben lezajlott lhászai zavargásokról, amikor a USA Today jelenlévő tudósítója szerint megjelent mintegy 30 fiatal szerzetes.

A boncok közbekiabáltak: "Ne higgyetek nekik! Becsapnak benneteket! Hazudnak" - számolt be telefonon az AP-nek Lhászából az eseményekről Callum MacLeod.

A szerzetesek elmondták azt is, hogy március 11. (a lhászai tüntetések második napja) óta nem hagyhatják el a templomot. Később a dalai lámát éltető jelszavakat skandáltak. "Szabadságot akarunk, a dalai lámát akarjuk" - kiáltozták egyebek között. Ekkor az újságírók kínai kísérői felszólították a csoportot, hogy velük együtt hagyja el a templomot.

Vang Cse-nan, a tajvani ETTV televíziós csatorna operatőre szerint az "incidens" 15 percig tartott, majd fegyvertelen rendőrök jelentek meg, akik a templom egy másik részébe vezették el a boncokat. A tudósítók fényképeket és felvételeket is készítettek a történtekről, a filmeket és a jegyzeteket a delegációt kísérő illetékesek nem kérték el az újságíróktól.
A csoportban részt vevő külföldi tudósítók közül többen is beszámoltak az incidensről. A nyugatiak a boncok által hangoztatott jelszavak bemutatására összpontosítottak. Az orosz hírügynökség is említést tett az esetről, de nem ezt emelte ki tudósítója, hanem azt a benyomását, hogy Lhászában fokozatosan visszatér az élet a rendes kerékvágásba.

A hivatalos Új Kína hírügynökség is utalt egy jelentésében az incidensre, de csak annyit írt róla, hogy "lámák egy csoportja megzavarta külföldi újságírók látogatását a Csokang templomban"

A kínai külügyminisztérium szervezte meg a külföldi újságírók általa összeválogatott csoportjának tibeti utazását. Az amerikai AP, a japán Kyodo és az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség, a katari al-Dzsazíra televízió, a Financial Times című brit és a The Wall Street Journal című amerikai lap munkatársai, valamint tajvani és hongkongi médiaszervek újságírói vehetnek részt a tibeti utazáson.

Az 1959-es, Kína-ellenes tibeti felkelés 49. évfordulójához időzítve kezdtek tüntetéseket buddhista szerzetesek március 10-én a himalájai terület központi városának óvárosi részében. Március 14-én zavargásokká fajultak a tüntetések. Hivatalos pekingi közlés szerint 19 kínait (18 polgári személyt és egy rendőrt) lincseltek meg a zavargások részvevői. Tibeti emigránsok állítása szerint 140 tibetit öltek meg a kínai rendőrök a zavargások elfojtása közben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×