eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hazugságát takargatja Hillary Clinton - videóval

Felemlegette elnökjelölt-aspiráns ellenfele, Barack Obama egyik zűrös ismeretségét előválasztási kampánykörútjának egyik állomásán Hillary Clinton. A politikus arról beszélt: az illinois-i szenátor helyében nem akarna többé ahhoz az egyházhoz tartozni, amelynek lelkésze sértő kijelentéseket tett az Egyesült Államokról.

Hillary Clinton arra utalt, hogy színes bőrű ellenfele egy olyan templomba járt, amelynek lelkésze, Jeremiah Wright beszédeiben kijelentette: szeptember 11-ét Az Egyesült Államok külpolitikája okozta, a fehérek pedig még mindig elnyomják a feketéket.

Barack Obama egy héttel ezelőtt, szokatlanul nyílt beszédében elutasította a lelkész véleményét, de megjegyezte: tőle kapta vallásos hitét, hiszen a férfi 20 éven át a lelkipásztora volt. "Nem tudom megtagadni, ahogy a fekete közösséget sem tudom" - mondta.

Megfigyelők szerint Hillary Clinton azért hozta fel ezt a témát újságírókkal folytatott beszélgetésében, hogy elterelje a figyelmet saját túlzó beszámolójáról, amelyet a tizenkét évvel ezelőtti, boszniai utazásán átélt kalandjairól adott elő egy múlt heti kampányrendezvényen, és amelyről időközben kiderült, hogy meglehetősen messze állt a valóságtól.

Nem tüzeltek

A demokrata párti elnökjelöltségért küzdő Clinton kedden elismerte: hibázott egy beszédében, amikor azt mondta, hogy 1996-ban amerikai first ladyként ellenséges erők fegyvertüzében szállt le repülőgépével a boszniai Tuzlában.

A rendezvényen a politikus "harcedzettségére" utalva azt mondta: "Emlékszem, amint ellenséges fegyvertűzben értünk földet, (...) valamiféle fogadó ünnepség is lett volna, de mi csak lehajtott fejjel rohantunk a járművek felé, hogy a bázisra jussunk".

A gond az, hogy nem így történt - állapította meg a CBS televízió, amely akkor tudósított az útról. Az interneten is elhelyezett tudósítás képsorai szerint Clinton nem rohant sehová, hanem békésen üdvözölte a fogadóküldöttséget, köztük gyerekeket.
Tévedett?

A Pennsylvania államban kampányoló Clinton kedden riporterekkel közölte: "Igen, hibáztam, ami előfordul (...), azt mutatja, hogy ember vagyok, ami sokak számára meglepetés."

A CBS anyaga szerint Hillary Clintont 1996. március 25-én tett látogatásakor Tuzlában nem fenyegette ellenséges fegyvertűz sem a repülőtéren, sem a támaszponton, ahol két őrtoronyba is felmászott, hogy üdvözölje a szolgálatot teljesítő katonákat.

Lissa Muscatine, Clinton kampánytanácsadója előzőleg azzal igyekezett tompítani a melléfogást, hogy közölte: Clinton nyilván arra utalt, hogy a Tuzla környéki hegyekben ellenséges erők lövöldöztek.

Vagy hazudott?

Mike Allen, a rangos Politico hírportál elemzője kifejtette: mindegy, hogy Clinton rosszul emlékezett, elszólta magát, esetleg túlzott, a lényeg, hogy sérült szavahihetősége és imázsa, amelyet "nagy külpolitikai tapasztalata" köré építettek fel. A CBS videóját és a valóságnak ellentmondó Clinton-idézetet az utóbbi néhány napban százezrek nézték és hallgatták meg az interneten Amerikában.

A Clinton-stáb azon állítását, hogy a volt first lady egyetlen egyszer tévedett egy tizenkét évvel ezelőtti napról, a rivális Barack Obama szenátor stábja tételesen cáfolta: több olyan beszédből idéztek, amelyben Clinton azt ecsetelte, hogy a tuzlai földet éréskor ellenséges mesterlövészek elől menekültek.

Kedden az amerikai hírtelevíziók is Clinton bakiját elemezték: vajon tudatosan elferdítette a tényeket vagy csak rosszul emlékezett, és milyen hatással lesz az eset a fontos pennsylvaniai előválasztási fordulóra április 22-én?

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×