eur:
393.47
usd:
368.12
bux:
65986.87
2024. április 24. szerda György

Rekord, amelynek senki sem örül

A gleccserek rekordméretű olvadását figyelték meg az utóbbi néhány évben a Zürichi Egyetem tudósai, akik az ENSZ Környezetvédelmi Programjának felkérésére előbb 30, összességében pedig 100 gleccser jellemzőit gyűjtötték össze. A szakemberek szerint azonban még most sem késő a folyamatot megállítani.

Ausztria, Norvégia, Svédország, Olaszország, Spanyolország és Svájc - ezek azok az országok, ahol a legnagyobb mértékben tűnnek el a gleccserek a hegyekből.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának felkérésére a Zürichi Egyetem tudósai több mint 100 gleccser jellemzőit gyűjtötték össze, és a következtetések elborzasztották a szakembereket: a gleccserek olvadási sebessége az elmúlt években megduplázódott, és a legnagyobb veszteségeket az Alpok és a Pireneusok hegyláncai szenvedték el.

Még mindig nem késő tenni valamit

A folyamat ráadásul gyorsul - mutat rá többek között a Gleccserfigyelő Világszolgálat, amelynek adatai alapján 1980 óta 11 és fél méterrel csökkent a gleccserek átlagos jégvastagsága.

Rekordolvadást figyeltek meg 2003-ban, 2004-ben és 2006-ban. Klímakutatók azt is hozzáteszik, hogy még mindig nem késő a gleccserek megmentése, amihez viszont azonnali cselekvésre van szükség.

Ha nem változtatunk a széndioxid kibocsátás mértékén, akkor a gleccserekkel együtt a lehetőségeink is megszűnnek - fogalmazott az ENSZ főtitkárhelyettese. Achim Steiner figyelmeztetett: a gleccserek a természet saját víztározói. Emberek milliói, ha nem milliárdjai támaszkodnak a gleccserek nyújtotta víztartalékokra, akár ivóvízről, akár mezőgazdasági célú öntözésről, ipari felhasználásról vagy energiatermelésről van szó.

A mérések szerint Norvégiában található az a gleccser, ami a legtöbb jeget veszítette el: a Breidalblikkbrea gleccser egymaga több, mint 3 métert vékonyodott az elmúlt néhány évben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×