eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Világhírű sportolók a fegyveres bandák élén

A legjobb kenyai hosszútávfutók finanszírozták, szervezték és irányították a törzsi bandákat, amelyek részt vettek az afrikai ország történetének legvéresebb zavargásaiban - állítják szemtanúk. Két sportoló meg is halt, amikor az íjakkal, nyilakkal és bozótvágó késekkel felfegyverzett kalenjin törzshöz tartozó fiatalok kiverték a Mwai Kibaki elnökhöz hű kikujukat Eldoret városából.

Az International Crisis Group (ICG) jelentése szerint a gazdag és nemzetközi szinten is sikeres kenyai futók közül többen is kulcsszerepet játszottak a véres etnikai villongásokban, amelyek a decemberi elnökválasztás után törtek ki az országban.

A jelentés szerint a futók átvették a törzsi vezetők szerepét. Õk ugyanis beletartoznak abba az új kenyai elitbe, amelynek tagjai úgy vélik: háttérbe szorítják őket amiatt, hogy a politikailag marginalizált etnikai csoportba tartoznak, s emiatt nem tudnak olyan gazdasági és politikai szerepet játszani, amelyek "megérdemelnének" - hangsúlyozta a szervezet afrikai programjának igazgatója, Francois Grignon.

Az atlétikai szövetség természetesen tagadja a vádakat. "Az atléták békeszerető emberek, egyikük sem vett részt a csatározásokban; ha lenne bizonyíték a bűnösségükre, már letartóztattak volna közülük valakit" - hangsúlyozta Isaiah Kiplagat, a szövetség elnöke.

Ideális terep

A futók szerepéről szemtanúk számoltak be a Rift-völgyből, amely arról híres, hogy innen származnak a legsikeresebb kenyai közép- és hosszútávfutók. A nagy magasság (Eldoret a tengerszint felett 2000 méter magasan van) és a hűvös időjárás miatt a völgy ideális terep az edzéshez.

Az itt született futók jó része a kalenjin törzshöz tartozik. Minden negyedik olimpiai és világbajnok, illetve helyezett kenyai futó kalenjin. Az ő pénznyeremények valóságos befektetési boomot indítottak el a völgyben, amelynek következtében az álmos, szegény kalenjin falvak virágzó településekké váltak, és helyreállították a törzs büszkeségét.

Csakhogy a völgyben élnek Kibaki elnök törzséhez tartozó kikujuk is, és a két népcsoport közötti régi feszültség kirobbant a decemberi elnökválasztás után. A kalenjinek rátámadtak a kikujukra - a legsúlyosabb atrocitás során felgyútottak egy templomot, amelyben 30-nál több ember égett halálra.

Nyílzápor és megkövezés

Voltak halálos áldozatok a futók között is: a 34 éves maratoni futó Wesley Ngetich-et nyílvessző találta el, Lucas Sangot pedig, aki 400 méteres távon indult az 1988-as olimpián, megkövezték. Az ICG jelentése szerint Sang vezette a kalenjin bandákat.

Grignon állítása szerint a futók - akik közül többen is szolgáltak a hadseregben - több esetben maguk képezték ki, és néha személyesen vezették a fegyveres csapatokat.

Az elnökválasztást december 27-én tartották, és azon az ellenzék állítása szerint csalással nyert Kibaki korábban is hivatalban lévő elnök. Az összecsapásokban ezer ember vesztette életét, 600 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására. Ugandába 12 ezer ember menekült át - 45 százalékuk gyerek.

Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×