Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elbocsátásokkal spórolnak a stúdiók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Producerek, rendezők és forgatókönyvírók tucatjainak szerződését érvénytelenítette öt amerikai stúdió. A vállalatok így több tízmillió dollárt spórolnak, míg tart az írók sztrájkja.

Az elmúlt néhány napban öt stúdió, az ABC, a CBS Paramount, a Fox, az Universal és a Warner Brothers a hírek szerint több producert, forgatókönyvírót és rendezőt bocsátott el.

A jól értesültek úgy tudják, hogy lapátra került a színész-producer Hugh Jackman is, aki épp egy új sorozaton dolgozott a CBS-nél.

A stúdiók a lépést - amellyel több tízmillió dollárt spórolnak - a forgatókönyvírók céhének (WGA) november 5-e óta tartó sztrájkjával magyarázzák.

Az ABC pénteken közölte az érintettekkel, hogy csomagoljanak: a stúdió harminc emberrel bontott szerződést. A CBS és a Fox körülbelül tizenöt munkatársától vált meg, míg a Warner Brothers tíznél kevesebb partnerének intett búcsút.

Január általában munkás hónap: ekkor mutatják be a sorozatok beharangozó részeit, amelyek nézettsége alapján eldönthető, hogy érdemes-e beléjük több pénzt fektetni, az írók sztrájkja miatt azonban most nincsenek megvalósítható forgatókönyvek.

A forgatókönyvírók céhe azért hirdetett sztrájkot, mert tagjai olyan, új szerződést akarnak kötni a film- és tévéstúdiókkal, amely alkotásaik DVD-kiadásai és internetes letöltései után is részesedést garantál nekik.

Az előző szerződés október 31-én járt le, a felek azóta nem tudnak megállapodni.