eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tizenhat számjegyű összegről szól a történelem legnagyobb kárigénye

Benyújtották kárigényüket a Katrina hurrikán áldozatai. Összesen 489 ezer igény érkezett, az egyik 16 számjegyű összegről: 3000 billió dollárról szól.

Az egyik károsult egészen pontosan 3.014.170.389.176.410 dolláros kárigényt nyújtott be, de az amerikai hadsereg műszaki testületének adatai szerint a pontosan 489 ezer igény közül 247 szól legalább egymilliárd dolláros összegről.

A Katrina hurrikán 2005. augusztus 29-én csapott le New Orelansra és környékére. A természeti katasztrófa Louisiana és Mississippi államokban 1600 ember életét követelte és 125 milliárd dolláros kárt okozott.

A kárigénylők személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. A rekordösszegű igényről például csak annyit tudni, hogy a New Orleanstól 150 kilométerre fekvő Bakerben nyújtották be.

A település messze esik a rombolás epicentrumától, de van egy lakókocsi parkja, ahol még ma is több száz menekült él.

A 3000 billió dollár mindenképpen rekordösszegű kártérítési igénynek számít. Csak összehasonlításul: az Egyesült Államok GDP-je tavaly 13,2 trillió dollár volt, ha pedig egymásra raknánk 1000 billió egy pennyst, akkor az oszlop elérne a Szaturnuszig.

A hadsereg illetékes testületéhez eljuttatott igénylések egy része nyilvánvalóan messze túlbecsült, de ez érthető is Loren Scott közgazdász szerint. "A taktika egyértelmű: sokat kérnek, hogy legyen miből engedni" - magyarázta a közgazdász.

Egy ügyvéd - 60 ezer igénylő

Daniel Becnel ügyvéd egyedül hatezernél több kárigénylőt képvisel. Szerinte a Katrina pusztítása pénzben szinte kifejezhetetlen. "Az a trauma, amelyet ezek az emberek átéltek, semmihez sem hasonlítható az amerikai történelemben" - állítja az ügyvéd.

Az egymilliárdnál nagyobb összeget követelők között van New Orleans városa, 14 ember, akinek - vagy a rokonának - valótlanul a halálhírét keltették és 50 cég, elsősorban biztosító társaság.

Bár a legtöbb kárigényt határidőre - a vihar 2. évfordulójára - benyújtották, az illetékesek azokat is befogadják, amelyek azóta érkeztek. Csak az elmúlt három hétben újabb száz igénylés érkezett. Valamennyit számítógépes adatbázisba viszik fel.

A műszaki testület nem bírál, csak összegez, a kárigények sorsa a szövetségi bíróságokon dől majd el. "Mivel azok számára, akik benyújtják, minden igény fontos, ezért mi is komolyan veszünk minden egyes bejelentést" - hangsúlyozta a testület szóvivője, Amanda Jones.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×