eur:
389.64
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"A miniszterelnökre véres parlamenti harc vár"

A lisszaboni Jeromos kolostorban az Európai Unió állam- és kormányfői csütörtökön aláírták a közösség intézményi és döntéshozatali rendszerét megújító reformszerződést. Az aláírás talán az unióhoz hagyományosan ambivalensen viszonyuló briteket osztotta meg a legjobban, mint az a pénteki napilapok tudósításaiból is kiderül.

"A lisszaboni szerződés zavaros, Nagy-Britannia - és Európa - számára pedig az aláírást követő jogi bizonytalanság lesz a legrosszabb következmény" - fogalmaz a tekintélyes The Times, amely nem mulasztja el megjegyezni, hogy a szerződés 90 százalékban megegyezik a 2005-ben a francia és a holland népszavazáson egyszer már elutasított alkotmánytervezettel.

A lap szerint nem áll meg az az érv, mely szerint reform nélkül nem működhet hatékonyan a 27 tagú Európai Unió, hiszen a 2004-es, tíz tagállamot magában foglaló bővítés, valamint Románia és Bulgária idei csatlakozása sem okozott komolyabb fennakadást.

"Gordon Brown aláírásával végül Nagy-Britannia is csatlakozott a reformszerződéshez egy kiábrándító bizonytalankodó időszak után, amikor a miniszterelnök nem tudta eldönteni, hogy részt vegyen-e a lisszaboni aláírási ceremónián" - írja a The Daily Telegraph.

A konzervatív lap megjegyzi: a brit kormányfő késve érkezett meg az "ellentmondásos dokumentum" aláírására, és miközben aláírta a szerződést, a legtöbb kormányfő már el is ment ebédelni, mi több: Angela Merkel német kancellár és Romano Prodi olasz miniszterelnök már a várost is elhagyta.

A liberális The Independent is Gordon Brown háromórás késését emeli ki összefoglalójában: "A miniszterelnök hiányzása a ceremóniáról és az uniós vezetők hivatalos 'családi fényképéről' az 500 éves Jeronimos kolostorban sokakat homlokráncolásra késztetett. 'Borzasztó üzenet ez Európa többi részének arról, hogy Nagy-Britannia nem kíván a klub tagja lenni' - mondta egy uniós diplomata".

Gordon Brown egyébként arra való hivatkozással maradt távol az eseménytől, hogy képviselői kérdésekre kell válaszolnia a brit parlamentben. "Kritikusai szerint a kormányfő "pipogya" volt, amikor nem mert megjelenni a ceremónián, így próbálva kissé eltávolodni az Európai Uniótól, az euroszkeptikus brit lapokkal kokettálva" - fogalmaz a The Independent.

Az euroszkeptikus lapok egyik legmarkánsabbika a The Sun, amely a tétovázás ellenére nem kíméli Gordon Brownt. "Egy ezüst toll cikornyájával Gordon Brown elajándékozta Nagy-Britannia független jogát arra, hogy megalkossa saját törvényeit. Csütörtökön 15 óra 26 perckor a miniszterelnök odakanyarította nevét az új Lisszaboni Szerződésre. Egy szempillantása alatt megalázott egy büszke nemzetet. Aláírásával saját jogalkotási hatalmunk egy nagy részét átruházta meg nem választott brüsszeli uniós bürokratákra" - fogalmaz a bulvárlap.

A The Sun megjegyzi, az aláírással Gordon Brown megszegte a választóknak adott szavát, mely szerint népszavazáson dönthetnek a szerződésről. "A miniszterelnökre véres parlamenti harc vár, ha el akarja fogadtatni a szerződést az alsóházzal" - írja a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×