eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nyílt háború a brit kormányfő körül: "ami történt, elfogadhatatlan"

Lassan nyílt háborúvá válik a kormányzó brit Munkáspárt legújabb válsága, miután Gordon Brown miniszterelnök és pártvezető helyettese, Harriet Harman nyilvánosan is főnöke egyik közeli munkatársát vádolta meg azzal, hogy miatta fogadott el illegális adományt. Az ügyben már a brit rendőrség is vizsgálódik, akik valószínűleg meghallgatják majd Gordon Brownt is.

A legfelsőbb politikai vezetőkig gyűrűzött a Nagy-Britanniában kormányzó Munkáspárt legújabb pártadományozási botránya. Csütörtök este ugyanis Gordon Brown kormányfő és pártelnök helyettese, Harriet Harman főnöke egyik közeli segítőjét vádolta meg azzal, hogy miatta fogadott el törvénytelen adományokat.

A Gordon Brown pártvezetői kampányát koordináló Chris Leslie annak ellenére tanácsolta Harriet Harman stábjának, hogy fogadják el a Janet Kidd által felajánlott összeget, hogy ők azt korábban visszautasították.

Később kiderült, hogy az 5000 fontnyi (1,8 millió forintnyi) összeget valójában nem a hölgy, hanem a mögötte álló multimilliomos üzletember, David Abrahams akarta a pártnak ajándékozni.

216 millió forintnyi adomány

A botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy az üzletember különböző közvetítőkön keresztül több mint 600 ezer fontot (216 millió forintot) juttatott a Munkáspártnak - márpedig ezt a brit törvények tiltják.

Az ügy egyik pikantériája ugyanis, hogy már a Munkáspárt kormányzása idején, 2000-ben hozták meg azt a törvényt, melynek értelmében bármely politikus, aki tudatában van annak, hogy álnéven kap adományt, pénz- vagy súlyosabb esetben börtönbüntetésre számíthat.

A kormányfő tanú és nem gyanúsított

A brit Választási Bizottság úgy döntött, hogy bár Gordon Brown felajánlotta az összeg visszafizetését, a rendőrségi vizsgálatnak folytatódnia kell. A rendőrök a nyomozást (szemben Tony Blair volt kormányfő korábbi, "nemesi címet pénzért" ügyével) rögtön a miniszterelnöknél kezdik.

A kormányfőt szinte biztos, hogy tanúként és nem gyanúsítottként hallgatják majd meg, ugyanakkor a rendőrök ellenőrizni akarják a Munkáspárt e-mailjeit, telefonjait és a kulcsszereplők találkozásait.A Daily Mail brit lap birtokában lévő fényképek (melyeket ide kattintva Ön is megtekinthet) azt is bizonyítják, hogy David Abrahams az elmúlt években több kormánypárt vezető politikussal (köztük miniszterekkel) is találkozott.

A lap úgy tudja, munkáspárti parlamenti képviselők titokban beszélgetéseket kezdeményeztek arról, ki legyen az ügyvezető miniszterelnök, ha Gordon Brown esetleg belebukna a botrányba. A Daily Mail szerint a legesélyesebb ebben az esetben Alan Johnson egészségügyi miniszter lehet. A Munkáspárt főtitkára, Peter Watt már távozott az ügy miatt.

Egy miniszter is belekeveredett?

Közben a botrány tovább gyűrűzött, amikor Peter Hain munka- és nyugdíjügyi miniszter beismerte, hogy elmulasztott bejelenteni 5000 fontnyi (1,8 millió forintnyi) adományt. A politikus szerint "adminisztratív hiba" történt.

Gordon Brown azt állítja, először szombaton értesült a történtekről, a rendőrség ennek ellenére nagy valószínűséggel meghallgatja majd, csakúgy mint több minisztert és vezető párttagot.

"A Munkáspárt teljes mértékben és minden lehető módon együtt fog működni a rendőrséggel. Ami történt, elfogadhatatlan, közérdek, hogy minden kérdésre megfelelő válasz szülessen" - jelentette ki csütörtökön este a miniszterelnök szóvivője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×