eur:
388.83
usd:
362.01
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Víz alatti múzeum épül az elsüllyedt hajónak

Hatalmas víz alatti múzeumot építenek Kínában, hogy megmentsenek és a nyilvánosság előtt bemutassanak egy ősi hajót. A világon egyedülálló múzeum látványossága egy 800 éves, kincsekkel megpakolva elsüllyedt hajó.

Az archeológusok szerint ez a legizgalmasabb víz alatti lelet. A Déltenger 1-es nevű hajó 24 méterrel a víz felszíne alatt fekszik, és két méter vastag homok is borítja.

A hajó fantasztikus kincseket rejt; egyetlen kis fülkéjéből hatezernél több darabot hoztak felszínre még 2002-ben.

A kantoni tartományi kormány most hagyott jóvá 152 millió jüant (3,5 milliárd forintot) az öt kiállítási teremből álló, víz alatti múzeum építésére.

"Becsléseink szerint összesen 60-80 ezer értéktárgyat rejthet a hajó. Mivel a hajó és a tárgyak is régóta a víz alatt vannak, úgy döntöttünk, ott is tartjuk őket" - jelentette be a kantoni archeológiai intézet igazgatója.

Mivel a szakértők attól tartanak, hogy a hajó kettétörne, ha a felszínre emelnék, úgy döntöttek, hogy előbb belehelyezik egy ötezer tonnás fémkonténerbe, és abban szállítják át a víz alatti múzeumba.

Az építkezést már meg is kezdték, és a tervek szerint a jövő év közepén a múzeum már látogatható is lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

"A fiatalokat nem lehet egy eszközzel „megszerelni”, hogy ugyanúgy viselkedjenek, meg akarjanak halni a munkában, mint mi. Erre nincs eszköz, hanem csak szemüveg" - mondja Steigervald Krisztián generációkutató. Globális kultúraváltás történt: megváltozott a munkához való hozzáállás, és különösen a munkára való nevelés szokásai. A generációk közötti különbségek begyűrűznek a munkahelyekre, ráadásul a generáció-menedzsment egyszerre két nehéz feladattal néz szembe: a 30 év alattiak és az 55 év felettiek integrálásával. Az IT-szektorban, a technológiai váltásban is megfigyelhető, hogy a különböző érettségi szintű technológiák ugyanúgy, ahogy a társadalmi generációk, a mai napig egymással párhuzamosan élnek - teszi hozzá Mádi Gábor, a Shiwaforce CIO-ja. A témával június 11-ei Financial IT konferenciánkon is foglalkozunk. Részletek és regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×