Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Most Mohammedmian Szumrón a sor

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Letette a hivatali esküt Mohammedmian Szumro pakisztáni ügyvivő miniszterelnök és átmeneti kormánya Pervez Musarraf elnök előtt. Az ügyvivő kormány elsődleges feladata a január elején esedékes parlamenti választások megszervezése lesz.

Az 57 éves Szumro mostanáig a szenátus elnöke volt, tagja az államfő pártjának, a Pakisztáni Muzulmán Ligának és Musarraf bizalmasa. Saukat Azizt váltja a kormányfői tisztségben.

Benezir Bhutto volt kormányfő, az ellenzék vezére elfogadhatatlannak tartja az ügyvivő kabinetet.

"Ez az átmeneti kormány a Pakisztáni Muzulmán Liga meghosszabbított karja, és nem fogadható el" - jelentette ki első lahori sajtóértekezletén, amelyet házi őrizetének feloldása óta tartott.

"Nem tárgyalunk diktátorokkal, stratégiai célunk a demokrácia helyreállítása" - tette hozzá.

Musarraf elnök egyik legnagyobb ellenfelének házi őrizetét az ügyvivő kormány hivatalba lépése előtt néhány órával szüntették meg. A döntést a pakisztáni nagyváros, Lahor rendőrfőnöke jelentette be, hozzátéve: a rendőrök ugyan az ellenzéki vezető háza körül maradnak, de csak azért, hogy garantálják biztonságát, és ezentúl nem akadályozzák mozgásában.

Az elnök a januári törvényhozási választásokig fenn akarja tartani a rendkívüli állapotot az ellenzék és a nemzetközi közösség tiltakozása ellenére, amely kétségbe vonja, hogy az alapvető szabadságjogokat korlátozó intézkedések mellett szabad és tisztességes választásokat lehet tartani.

Musarraf a terrorizmus növekvő veszélyére és a radikális iszlám mozgalmak megerősödésével indokolta a rendkívüli állapot bevezetését, miután négy hónapja országszerte megsokszorozódtak a szélsőségesek által elkövetetett és kiugróan sok áldozattal járó merényletek.