eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Most Mohammedmian Szumrón a sor

Letette a hivatali esküt Mohammedmian Szumro pakisztáni ügyvivő miniszterelnök és átmeneti kormánya Pervez Musarraf elnök előtt. Az ügyvivő kormány elsődleges feladata a január elején esedékes parlamenti választások megszervezése lesz.

Az 57 éves Szumro mostanáig a szenátus elnöke volt, tagja az államfő pártjának, a Pakisztáni Muzulmán Ligának és Musarraf bizalmasa. Saukat Azizt váltja a kormányfői tisztségben.

Benezir Bhutto volt kormányfő, az ellenzék vezére elfogadhatatlannak tartja az ügyvivő kabinetet.

"Ez az átmeneti kormány a Pakisztáni Muzulmán Liga meghosszabbított karja, és nem fogadható el" - jelentette ki első lahori sajtóértekezletén, amelyet házi őrizetének feloldása óta tartott.

"Nem tárgyalunk diktátorokkal, stratégiai célunk a demokrácia helyreállítása" - tette hozzá.

Musarraf elnök egyik legnagyobb ellenfelének házi őrizetét az ügyvivő kormány hivatalba lépése előtt néhány órával szüntették meg. A döntést a pakisztáni nagyváros, Lahor rendőrfőnöke jelentette be, hozzátéve: a rendőrök ugyan az ellenzéki vezető háza körül maradnak, de csak azért, hogy garantálják biztonságát, és ezentúl nem akadályozzák mozgásában.

Az elnök a januári törvényhozási választásokig fenn akarja tartani a rendkívüli állapotot az ellenzék és a nemzetközi közösség tiltakozása ellenére, amely kétségbe vonja, hogy az alapvető szabadságjogokat korlátozó intézkedések mellett szabad és tisztességes választásokat lehet tartani.

Musarraf a terrorizmus növekvő veszélyére és a radikális iszlám mozgalmak megerősödésével indokolta a rendkívüli állapot bevezetését, miután négy hónapja országszerte megsokszorozódtak a szélsőségesek által elkövetetett és kiugróan sok áldozattal járó merényletek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×