eur:
388.78
usd:
360.75
bux:
68695.93
2024. május 7. kedd Gizella

A földi pokol: a világ tíz legszörnyűbb helye

Az emberi tevékenység, különösen az ipar és a bányászat rengeteg helyen tette tönkre a környezetet - legtöbbször az ott élőket is folyamatosan mérgezve. Az Independent című brit napilap összeállította a világ legszennyezettebb térségeinek tízes listáját.

Szumgajit, Azerbajdzsán

Érintett emberek száma: 275 ezer.
Szennyező anyagok: szerves kémiai anyagok, olaj, nehézfémek, például higany.
A szennyezés forrása: petrolkémiai és más ipari üzemek.

Az egykori szovjet ipartelepen több mint negyven gumi-, klór- és növényvédőszer-gyár üzemelt, ma a legnagyobb gondot a higannyal szennyezett iszap és a rengeteg kezeletlen szennyvíz okozza. A környéken egyes rákbetegségek 50 százalékkal gyakrabban fordulnak elő más azeri térségekhez képest, és gyakoriak a születési rendellenességek is.

Sukinda, India

Érintettek száma: 2,6 millió.
Szennyező anyagok: króm és más fémek.
Forrás: krómbányászat és -feldolgozás.

Sukinda bányáiban található India krómérckészletének 97 százaléka, a bányászat évente több millió tonna meddőhányót termel, amelynek egy része a folyó mellé kerül, amelyből az emberek isznak. A helyiek negyede szenved a szennyezés miatti betegségben.

Tiencsin, Kína

Érintettek száma: 140 ezer.
Szennyező anyagok: ólom és más nehézfémek.
Forrás: bányászat és feldolgozás.

Tiencsin egyike Kína legnagyobb ólomtermelő területeinek, de nem szabályozzák a kibocsátás mértékét. A lakosok az általánosan elfogadott egészségügyi határértéket tízszeresen meghaladó ólmot tartalmazó levegőt lélegeznek be, emiatt csökkennek az értelmi képességeik, növekedési rendellenességektől és az agy megbetegedéseitől szenvednek.

Csernobil, Ukrajna

Érintettek száma: kezdetben 5,5 millió, a mai számot vitatják.
Szennyező anyagok: radioaktív por.
Forrás: a reaktor felrobbanása 1986-ban.

A megsemmisült reaktort körülvevő zónában és közelében született gyerekek közül 1992 és 2004 között négyezernél diagnosztizáltak pajzsmirigyrákot. A szennyezett területen jelenleg ötmillió ember él.

Dzserzinszk, Oroszország

Érintettek száma: 300 ezer.
Szennyező anyagok: Melléktermékkent keletkezett vegyszerek és mérgek, köztük szarin és VX gáz, továbbá ólom és fenolok.
Forrás: a hidegháború idején gyártott vegyi fegyverek.

A két világrendszer szembenállásának idején Dzserzinszk volt a szovjet vegyifegyvergyártás központja, ma vegyipari telephely. Az 1998-at megelőző 70 évben mintegy 300 ezer tonna vegyszert temettek a földbe, a talajvízbe legkevesebb 200-féle vegyszer jutott be. Az ívóvíz súlyosan szennyezett, a férfiak várható élettartama mindössze 42 év.Norilszk, Oroszország

Érintettek száma: 134 ezer.
Szennyező anyagok: légszennyezés - kén-dioxid, nikkel-, réz-, kobalt-, ólom- és szelénium-részecskék, fenolok, hidrogén-szulfidok.
Forrás: a nikkel és más fémek bányászata és feldolgozása.

Az egykori szibériai fegyenctelepen, Norilszkban fekete hó esik, a gyermekhalálozások 16 százalékáért pedig a bányászat okozta légúti betegségek tehetők felelőssé. A világ legnagyobb fémfeldolgozó üzemeinek helyet adó város lakói közül sokan szenvednek tüdőrákban, és gyakoriak a születési rendellenességek is.

Vapi, India

Érintettek száma: 71 ezer.
Szennyező anyagok: vegyszerek, nehézfémek.
Forrás: ipari üzemek.

Az India egyik ipari övezetének szélén fekvő Vapiban több mint 50 gyár működik, amelyekben vegyszereket, fertőtlenítőszereket, festékeket, ragasztókat állítanak elő; hatalmas mennyiségű szennyező anyagot juttatva a talajvízbe. Az orvosok légúti betegségekkel és vetélésekkel is nagy számban szembesülnek.

Kabwe, Zambia

Érintettek száma: 255 ezer.
Szennyező anyagok: ólom, kadmium.
Forrás: ólombányászat és -feldolgozás.

A kabwei gyerekek még mindig az ólombányák irányából érkező, rendkívül szennyezett folyóban fürdenek, sokuk vérének ólomszintje meghaladja a halálosnak tartott mértékek. A bányák 1902 és 1994 között mindenfajta felügyelet nélkül működtek.

Linfen, Kína

Érintettek száma: 3 millió.
Szennyező anyagok: hamu, szén-monoxid, nitrogén-oxidok, kén-dioxid, arzén, ólom.
Forrás: közlekedés és az ipari üzemek.

Linfen lakói az ellenőrzés nélkül működő bányák, gyárak és finomítók mérgező gázait lélegzik be. A kórházak a hörghurut, a tüdőgyulladás és a tüdőrák egyre gyakoribbá válásáról számolnak be.

La Oroya, Peru

Érintettek száma: 35 ezer.
Szennyező anyagok: ólom, réz, cink, kén-dioxid.
Forrás: a nehézfémek bányászata és feldolgozása.

A színesfémkohó amerikai tulajdonosai nem látták el az üzemet szűrőberendezésekkel, így a helyiek rengeteg mérget lélegeznek be. A környéken élő gyerekek 99 százalékának vérében magasabb az ólomtartalom az egészségügyi határértéknél, a kén-dioxid miatt kialakuló savas esők pedig tönkretették a térség élővilágát.

Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×