eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Népszavazásra vinné az egészségügy privatizációját a kormányfő

Népszavazást javasolt az egészségügyi szektor privatizálásáról és ismét elutasította a két hete sztrájkoló orvosok bérköveteléseit Jaroslav Kaczynski lengyel miniszterelnök.

Kaczynski kijelentette, hogy a népszavazás egyelőre csak terv, egy lehetőség, "de a kérdés fontos, és fel kell tenni".

Újólag leszögezte, hogy az orvosok bérköveteléseinek teljesítése egyet jelentene az államháztartás romba döntésével, ami teljességgel felelőtlenség lenne.

Ebben a helyzetben fel kell tenni az alapkérdést a lengyeleknek és válaszuk függvényében kell dönteni - mondta a miniszterelnök.

Sztrájk és tüntetés

A hatszáz lengyel kórház több mint egyharmadában pénteken is folytatták a sztrájkot az orvosok, csak sürgősségi eseteket láttak el. Varsóban és Gorzowban utcai tüntetést tartottak az orvosok.

A kórházban dolgozó lengyel orvosok nettó alapbére nem haladja meg az 1500 zlotyt (416 eurót), ami 9,9 zlotys (2,6 eurós) órabérnek felel meg. Eközben egy házvezetőnő akár 12 zlotys (2,6 eurós) órabért is kaphat.

A lengyel országos orvos szakszervezet (OZZL) azt követeli, hogy az orvosok bruttó bérét emeljék havi 5000-7000 zlotyra (1315-1841 euró), a szakorvosokét pedig 7500 zlotyra (1973 euró).

A miniszterelnök teljességgel irreálisnak minősítette a követeléseket, mert azoknak a teljesítése idén 11 milliárd zlotyjába (2,9 milliárd eurójába) kerülne az államnak.

Sok lengyel orvos vállalt munkát az Európai Unió más országában, köztük Nagy-Britanniában, Írországban, Dániában és Svédországban. Az orvos kamara becslése szerint a lengyel orvosoknak már több mint 5 százaléka távozott külföldre.

Támogatják a privatizációt


A közelmúltban végzett felmérések szerint a lengyelek 56 százaléka úgy véli, hogy a kórházprivatizáció javítana az egészségügy teljesítményén.

A megkérdezettek 61 százaléka tudomásul venne "egy kis vizitdíjat", és 45 százalék hajlandó több egészségügyi hozzájárulást fizetni, ha ettől javul az ellátás. A válaszadók 85 százaléka támogatja az orvosok béremelését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×