eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hermetikusan lezárták a G8 csúcstalálkozó helyszínét

Szerdán kezdődik a balti tenger partján fekvő Heiligendammban a világ 7 vezető ipari hatalmának és Oroszországnak a csúcstalálkozója. A G8-ak németországi találkozója a "Növekedés és Felelősség" nevet viseli. Környezetvédelem és az afrikai országok megsegítése szerepel a fő témák között, de megkerülhetetlen kérdés lesz az amerikai rakétavédelmi rendszer is. A csúcs előtti hétvégén a globalizáció-ellenes tüntetők rendőrökkel csaptak össze.

16 ezer rendőr, 12 kilométer hosszú, két és fél méter magas, drótkerítés hivatott szavatolni a 7 vezető ipari állam és Oroszország állam-, illetve kormányfőinek nyugodt találkozóját a Balti-tenger partján.

A csúcsot Németország legrégebbi fürdőhelyén rendezik meg. A heiligendammi ötcsillagos szállodakomplexum, amely egy Hohenzollern kastélyt is magában foglal, honlapján az olvasható, hogy a csúcs idejére sajnos nem tudnak szobát biztosítani az üdülni vágyóknak, ám a foglalás - ígéretük szerint - zavartalan a későbbi időpontokra.

Különleges engedély


A városka lakói is csak különleges engedéllyel közlekedhetnek a településen. A hermetikusan elzárt területen, elegáns és pazar környezetben az állam- és kormányfők a szegénységről is egyeztetnek. Pontosabban az afrikai államoknak még 2005-ben tett ígéreteiket tekintik át.

A Világbank éppen a hét végén figyelmeztette a tanácskozás résztvevőit arra: eddig szinte semmi sem teljesült.

Mégis Kiotó

Fontos téma lesz még a környezetvédelem. A leköszönő brit miniszterelnök, Tony Blair áttörésre számít az után, hogy a szintén utolsó évét töltő amerikai elnök, George Bush mégis hajlandó valamit tenni az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátása terén. Washington eddig hevesen ellenezte az ún. kiotói jegyzőkönyv ratifikálását - mégpedig gazdasági érdekei miatt.

Megkerülhetetlen, ha nem a legfontosabb témája lesz a találkozónak az amerikai rakétavédelmi rendszer, és annak keretében a Kelet-Európába telepíteni szándékozott rakéták.

Putyin fenyeget

Oroszország hevesen ellenzi ezt. Vlagyimir Putyin elnök pedig a csúcs előtt pár nappal arról beszélt, hogy Moszkva ismét európai célpontokra irányíthatja rakétáit. Erre a hidegháború vége óta nem volt példa.

A G8 találkozó egy informális fórum. Sem székhelye, sem költségvetése nincs. Ugyanakkor egyre nagyobb figyelem kíséri a találkozókat.

De hol van Kína?


Az első csúcsot 1975-ben, a franciaországi Rambouilett-ben tartották. Akkor a házigazdák mellett a németek, olaszok, amerikaiak, britek és japánok vettek részt a megbeszéléseken.

Egy évvel később csatlakozott Kanada, 1998-ban pedig Oroszország. A bírálók szerint hiba, hogy sem afrikai, sem dél-amerikai ország nem tagja az elitcsoportnak. Mások pedig arra hívják föl a figyelmet, hogy az elmúlt években a spanyol gazdaság lekörözte az olaszt, illetve, hogy a rohamtempóban növekvő Kína sincs ott a tárgyalóasztalnál.

Hanganyag és szöveg: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×