eur:
392.73
usd:
354.24
bux:
72302.16
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

A nagy változás éve következik

2007 fontos évnek ígérkezik a brit bel- és külpolitikában, hiszen Tony Blair átadja a kormányfői stafétabotot Gordon Brownnak. Neki kell majd felvennie a küzdelmet az egyre erősödő konzervatív ellenzékkel, miközben még az eddiginél is sürgetőbbé válik az iraki helyzet megoldása.

Az már bizonyos, hogy Tony Blair eleget tesz évekkel ezelőtti ígéretének, és a mostani kormányzati ciklus közepe táján átadja a miniszterelnöki tisztet régi harcostársának, a jelenleg pénzügyminiszteri posztot betöltő Gordon Brownnak.

A kormányfőváltás valószínűleg májusban lesz, mert Tony Blair szeretné megdönteni Margaret Thatcher miniszterelnöki hivatali idejének rekordját.

Tony Blair kormányzásának utolsó szakaszára azonban árnyékok vetülnek. Az iraki háború, melynek megkezdésével a kormányfő népszerűsége hatalmasat zuhant, csak az egyik negatív tényező.

Legalább ennyire hat a közvéleményre a korrupciós botrány, a vád, hogy milliomosoknak anyagi ellenszolgáltatásért juttattak bárói rangot. Az ügyben a miniszterelnököt is kihallgatta a rendőrség, amire nem volt precedens.

Közben az ellenzéki konzervatív párt talált magának karizmatikus fiatal vezért David Cameron személyében, és a tory politikus elképzelései is népszerűek, például a nagyarányú bevándorlás fékezése. A konzervatívok támogatottsága jelenleg 37 százalékos a kormányzó Labour 33 százalékával szemben.
Nagy kihívások az utód előtt

Amikor Gordon Brown - aki a kielégítő brit gazdasági állapotok letéteményesének szereti feltüntetni magát - átveszi a kormányzást Tony Blairtől, várhatólag ígéretet tesz a korrupció felszámolására, és lendületesnek mutatkozik, ami növelheti pártja támogatottságát.

Gordon Brown csütörtökön cikket írt a baloldali napilapba, a Guardian-be, és széles látókörét bizonyítandó a globális klímaváltozás elleni teendőkről szól. A politikus szerint a világ szegény országainak tizenötmilliárd dollárt kellene biztosítani az alsófokú oktatás támogatására.

Ugyanakkor ha Nagy-Britanniában a megélhetés tovább nehezedik, és David Cameron ügyesen kijátssza a kártyáit, Gordon Brown belpolitikai téren kerülhet nehéz helyzetbe. Májusban Wales-ben és Skóciában lesznek választások, amelyek eredményi jelezhetik a trendeket, bár Skócia hagyományosan balra húz.

Kérdés, hogy meddig maradnak a brit csapatok Irakban. Az állapotok még annál is rosszabbak, mintha polgárháború folyna - káosz uralkodik. Az amerikaiak még legalább másfél évig ott maradnának, Gordon Brown viszont csak annyit mond, hogy addig lesznek Irakban a brit erők, "amíg szükséges".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×