Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyarok maguk rombolhatják le házaikat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A horvát lapok továbbra is címlapon foglalkoznak a vir-szigeti ingatlanrombolással. Helyszíni beszámolóik szerint egyre több magyar ingatlantulajdonos érkezik, hogy megnézze, mi történik apartmanjával. Több újság arról számolt be, hogy a magyarok azzal fenyegetőznek: rossz hírét keltik a világban Horvátországnak.

Budapest elismerte, hogy illegálisan épültek a házak - ezzel a szalagcímmel jelent meg a pénteki Slobodna Dalmacija című lap.

Az újság idézi a Külügyminisztérium helyettes államtitkárát, aki a bontás felfüggesztésére kérte Horvátországot.

A Vecernji List a budapesti horvát nagykövetet idézve azt írja: Magyarország megérti a helyzetet, és nem kéri, hogy kivételezzenek állampolgáraival.

Az újság Vir szigetén tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy a bontásra ítélt ingatlanok magyar tulajdonosai rendkívül feszültek, idegesek, és azzal fenyegetőznek, hogy rossz hírét keltik a világban Horvátországnak.

A lap szerint volt, aki a strasbourgi emberi jogi bíróságot emlegette, mások viszont a kivitelező cég felelősségét firtatják.

A Jutarnji List szerint diplomáciai csatározás folyik a szigeten. A lap azt írja: a házakból kihordott ingóságokat mind Magyarországról hozták a tulajdonosok, úgy tűnik, hogy csak az építőanyagot vásárolták Horvátországban.

A lap információi szerint az áramot sem teljesen szabályosan vezették be az ingatlanokban.

A horvát közszolgálati televízió internetes oldalán arról számolt be, hogy eddig hat apartmanházat bontottak le a hatóságok.

A médium megjegyzi: a lerombolt épületek mindegyike közelebb volt a tengerparthoz, mint a törvényben előírt 70 méter, és egyiknek sem volt építési engedélye. A horvát környezetvédelmi minisztérium honlapja szerint a hat épületből három volt magyar tulajdonban, közülük kettőben 16-16, egyben pedig tíi apartman volt.