eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Szlovák indulatok, mert a magyarok Párkánynak írnák Stúrovót

A szlovák nemzeti pártok élesen tiltakoznak Csáky Pál miniszterelnök-helyettes javaslata ellen, amely a szlovák történelmi személyekről elnevezett helységek esetében is lehetővé tenné a történelmi magyar elnevezés használatát - jelenti az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

Az 1994-es "táblatörvény" szerint azoknak a településeknek a nevét lehet a kisebbségek nyelvén is használni, amelyekben a nemzeti kisebbséghez tartozó lakosok aránya eléri a 20 százalékot.

Nem tartoznak a szabályozás hatálya alá azok a helységek, amelyeket - sokszor minden történelmi összefüggés és indok nélkül - szlovák személyiségekről neveztek el.

Ilyen például Stúrovo, azaz Párkány, vagy Hurbanovo, magyarul Ógyalla. Ezeken a helyeken hiába vannak a magyarok túlnyomó többségben, a törvény csak a szlovák elnevezés használatát engedélyezi.

Csáky Pál szlovák miniszterelnök-helyettes szerint a rendelkezés diszkriminálja az érintett helységek lakóit, ráadásul ellentétes az ország alkotmányával és számos nemzetközi egyezménnyel is.

A kormány kisebbségi ügyekért is felelős alelnöke már tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a nemzeti kisebbségek nyelvén használatos helységnevekről szóló törvény módosítására tett javaslatot, amely megengedné a régi, magyar történelmi elnevezések használatát is.

A bejelentést követően a nemzeti pártok élesen tiltakoztak. Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt magyarellenes kirohanásairól ismert elnöke szerint Csáky sértegeti a szlovákokat, arrogáns és érzéketlen a szlovák nemzettel szemben.

A tiltakozáshoz csatlakozott a Vladimir Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom, valamint az államfő, Ivan Gasparovics korábbi pártja is.

A kormánykoalició több politikusa nem tartja szerencsésnek, hogy Csáky Pál éppen az előrehozott választások előtt vetette fel ezt az érzékeny témát, mely szerintük nacionalista indulatokat válthat ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×