eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hátrányos az angol nyelv terjedése Nagy-Britanniának

Az angol nyelv globális dominanciája, ami az elmúlt 100 évben gazdasági és kulturális hasznot hozott Nagy-Britanniának, most komoly fenyegetést jelent az Egyesült Királyság nemzetközi pozíciójának. Legalábbis erre a következtetésre jutott egy szerdán nyilvánosságra hozott kutatás.

A British Council által megrendelt tanulmány szerint ahogy az angolul beszélők száma a világon lassan megközelíti a 2 milliárdot, a brit állampolgárok hagyományos előnye eltűnőben van. Azok a brit diplomások, akik csak angolul beszélnek, komoly hátrányba kerülhetnek más országok többnyelvű állampolgáraival szemben.

2004 ősze óta ráadásul a 14 évesnél idősebb angol gyerekeknek már nem is kötelező idegen nyelvet tanulniuk az iskolában. Ezzel szemben például Kínában - ahol az angolt szinte nem is az idegen nyelvek, hanem egyenesen az alapvető képességek közé sorolják - ma már az iskolások mintegy 60 százaléka tanul angolul.

A tanulmány szerint az angol anyanyelvi beszélőket lassan nem is a megoldás, hanem a probléma részeként kezelhetik a világban: akcentusaik például túlságosan idegenül hangozhatnak ahhoz képest, ahogyan az angolt idegen nyelvként elsajátítók tanulják és beszélik a nyelvet.

A megoldás persze - a tanulmány szerint - az idegen nyelvek elsajátítása, de nem mindegy, mely nyelveké. Hiszen míg például a francia nyelv nemzetközi státusza egyre inkább hanyatlik, addig a spanyol, a kínai mandarin nyelvjárás, vagy az arab mind a jövő nyelveinek számít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×