Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mérgező címke az italosdobozokon?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Tetra Pak csomagolóanyagokat gyártó vállalat leállítja olyan italosdobozainak gyártását, melyekre az ITX nevű kémiai anyaggal festik fel a címkét, mivel az egyes esetekben beszennyezi a terméket. A döntés tejes és gyümölcsleves termékeket érint. Magyarországon évi két milliárd dobozt gyárt a svéd alapítású cég.

A döntést a Tetra Pak egy olasz napilapban elhelyezett teljes oldalas hirdetésben jelentette be. A lépésre nem sokkal azután került sor, hogy a Nestlé svájci élelmiszeripari vállalat több európai országból visszahívta csecsemőtej-termékeit, melyekben ugyanezt a kémiai anyagot mutatták ki.

A Tetra Pak bejelentette, hogy a kivonás ellenére minden, általa gyártott dobozban tárolt termék biztonságosan fogyasztható.

Az ITX (isopropylthioxanthone) nevű kémiai anyagot a dobozok festésére használják.

A BBC brit közszolgálati médium római tudósítója szerint a Tetra Pak teljes európai tejes- és gyümölcsleves-doboz gyártását leállította ott, ahol bizonyítva látta, hogy a kémiai anyag bejut a doboz tartalmába.

Kedden egy olasz fogyasztóvédelmi csoport jelentette be, hogy más termékekben (közte gyümölcslevekben) is megtalálta az ITX nyomait.

A Tetra Pak bejelentette, hogy január végéig összes termékéről eltünteti a kémiai anyagot.

{{keretes_cim}}

A svéd alapítású, italoskarton gyártással és forgalmazással foglalkozó Tetra Pak 1989-ben alapított Magyarországon vállalatot. A nemzetközi cég világszerte 1991-ben kezdte meg terjeszkedését a folyékony élelmiszerek feldolgozása, az üzemtervezés és a sajtfeldolgozó berendezések gyártása felé.