eur:
393.02
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A panamai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonban lévő Ever Given nevű konténerhajó halad a Szuezi-csatornán keresztül 2021. július 7-én. A 400 méter hosszú teherhajó március 23-án az erős szél hatására állt keresztbe Szuezi-csatorna egy szűk szakaszán, és hat napig blokkolta a hajóforgalmat. Egyiptom a mai napon kiadta a március óta a Nagy-Keserű-tó közepén veszteglő teherhajót, miután sikerült megállapodni a kártérítés mértékéről a hajó tulajdonosaival és a biztosítókkal.
Nyitókép: MTI/EPA/Háled el Fiki

Újra megfeneklett egy hajó a világ legfontosabb tengeri csatornájában

A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalán a teljes globális kereskedelem 12, a kontlnerek 30 százaléka halad át nap mint nap.

A Hszin Haj Tung 23 nevet viselő hajó blokkolja a forgalmat a csatornán: a Hong Kong-i zászló alatt hajózó 189 méter hosszú konténerhajót 2010-ben építették - írja a Sky News.

A Let Shipping Agency szerint vontatóhajók próbálják elmozdítani, de legalább négy másik szállítóhajó már mögötte vesztegel.

A Szuezi-csatorna a Földközi-tengeren fekvő Port Said és a Vörös-tengeren fekvő Szuez között húzódik. Legkeskenyebb pontján mindössze 200 méter széles, ami már korábban is okozott gondot.

2021-ben az Ever Given hat napra torlaszolta el a csatornát, amikor annak partjába ütközött, mintegy 6 kilométerre északra a déli bejárattól, Szuez város közelében. A hajó a hollandiai Rotterdam kikötőjébe tartott, zátonyra futása káoszt okozott a hajózási ágazatban, amelyet a koronavírus egyébként is nyomás alá helyezett.

A Lloyd's List becslései szerint a megfeneklett konténerszállító hajó óránként 400 millió dollár értékű kereskedelmi forgalmat akadályozott meg. Ugyanezen cég becslése szerint a csatorna napi nyugati irányú forgalmának értéke 5,1 milliárd dollár, míg napi keleti irányú forgalmának értéke 4,5 milliárd dollár.

Azért fut át ekkora forgalom a csatornán, mert használatával nem kel megkerülni Afrika déli csücskét: ez több mint 300 tengeri mérföldet spórol meg a hajóknak.

Januárban több mint 65 ezer tonna Ukrajnából származó kukoricával megrakott konténerszállító hajót futott zátonyra a csatornában.Tavaly augusztusban egy olajszállító tartályhajó is zátonyra futott a csatorna egy egysávos szakaszán, öt órára lezárva azt.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×