eur:
389.09
usd:
363.08
bux:
67981.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A panamai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonban lévő Ever Given nevű konténerhajó Rotterdam kikötőjében 2021. július 29-én. A 400 méter hosszú teherhajó március 23-án az erős szél hatására állt keresztbe Szuezi-csatorna egy szűk szakaszán, és hat napig blokkolta a hajóforgalmat.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal

Zátonyra futott az Ever Given unokatestévre, az Ever Forward

Az amerikai parti őrség szerint a mentés ebben az esetben is napokig eltarthat még.

Szinte napra pontosan egy évvel azután, hogy az Ever Given egy hétre elzárta a Szuezi-csatornát – ami a szenzáció mellett globális kereskedelmi káoszt is okozott –, a konténerhajó testvérhajója (illetve némileg kisebb, de így is hatalmas méretei miatt: unokatestvére) is zátonyra futott a marylandi Chesapeake-öbölben, az USA-ban – szemlézi a The Guardian hírét az Origo.

Az amerikai parti őrség szóvivője közölte, hogy az Ever Forward vasárnap este 9 óra körül futott zátonyra, miután eltévedt a Craigshill-csatornában, a 16-os és 14-es bóják között, a Gibson-szigetnél, amikor a baltimore-i kikötőből a virginiai Norfolkba próbált eljutni, és a parti őrség azóta is a kimentésén fáradozik.

Még vizsgálják, hogy mi okozhatta a balesetet, ami szerencsére nem vezetett sérülésekhez, és nem okozott kárt a hajónak. De minden valószínűség szerint nagy húzóerőre, kedvező árapályi körülményekre (a hónap későbbi részében), esetleg kotrásra vagy üzemanyag (vagy rakomány) eltávolítására is szükség lesz ahhoz, hogy a hajót újra vízre lehessen tenni.

Az amerikai parti őrség vezetője utasítást adott ki, amely előírja a hajó legénységének, hogy négyóránként mérjék meg az Ever Forward összes tartályát, hogy ellenőrizzék az esetleges szennyezés lehetőségét, és jelentsenek minden észrevehető változást a hajó stabilitásában, a merülési értékeiben.

A 400 méteres Ever Givenhez hasonlóan a 334 méteres Ever Forward is a tajvani székhelyű Evergreen Marine Corp. tulajdonában van.

A mostani viszont aligha azonos a Szuezi-csatorna incidensével. Ebben az esetben az Ever Forward nem akadályozza a baltimore-ból ki- és belépő hajóforgalmat.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×