eur:
390.96
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Brutálisan sok ársapkás termék fogyott - adatok

Egy kutatás igazolja, hogy aránytalanul sok ársapkás terméket vásároltak az emberek az árstopok 2022 február 1-jei bevezetése óta.

A 24.hu-nak a NielsenIQ nevű cég végzett elemzést.

A legtöbb árstopos terméket tavaly áprilisban vásárolták a fogyasztók, akkor az előző évihez képest

  • 80 százalékkal több napraforgóolajat,
  • 83 százalékkal több kristálycukrot és
  • 85 százalékkal több 2,8%-os UHT tejet vettek,

tehát majdnem az előző évi mennyiség dupláját. Aztán az árstopos tej júliusi forgalma ezt is túlszárnyalta, majdnem 140 százalékos plusszal.

2022. február és december között a búzafinomliszt forgalma 14 százalékkal, a kristálycukoré 27 százalékkal, míg a napraforgóolajé 22 százalékkal nőtt 2021 azonos időszakához viszonyítva, a teljes hazai kiskereskedelmi forgalmat vizsgálva.

A 2,8%-os tartós tejből február és december között 82 százalékkal többet vettek. A többi típusú tej forgalma ezzel párhuzamosan folyamatosan csökkent.

A teljes tej kategória mennyiségbeli eladása így még összességében is 3 százalékkal mérséklődött.

Az árstopos friss húsoknál általánosságban inkább csökkenés tapasztalható a kilogrammban mért vásárlási mennyiségben, a csirkemell forgalma például 7 százalékkal csökkent, a sertéscombé 1 százalékkal. A kivételt a trend alól a csirkefarhát 8 százalékos forgalombővülése jelenti.

A tojás november-decemberben egyelőre nem mutat látványos bővülést, így az árstop ellenére is 12 százalékkal elmaradt darabeladásban az előző év azonos hónapjaihoz képest. Figyelembe véve, hogy 2021. november-decemberhez képest még erre a kisebb mennyiségre is összesen 70 százalékkal többet költöttünk, talán mindez nem is annyira meglepő – jegyezték meg a kutatás készítői.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×