eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az első csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Nyilatkoztak céljaikról a Dunaferrt újraélesztő brit cég vezetői

Megmentőként fogadták a Dunaferrnél a Liberty oda látogató vezetőit.

Hétfő délután ismét elindult a termelés a Dunaferr kettes kohójában, miután a szükséges szenet a brit Liberty Primary Steel biztosította. Ezzel megkezdődött a Dunaferr reorganizációja, amelynek a célja, hogy – egy zöld átalakulást követően – ismét működjön és munkát adjon a térség legnagyobb foglalkoztatója.

A gyárban csütörtök délután rövid bejárást tartottak és az eseményen ott voltak a Liberty vezetői is, akiket megmentőként fogadtak a településen és az üzemben. Sandip Biswas, a Liberty Primary Steel vezérigazgatója a duol.hu beszámolója szerint elmondta: az elmúlt hetek megfeszített munkájának köszönhető, hogy újraindulhatott a termelés. Hangsúlyozta, hogy amikor 2022. december elején megérkeztek a vasműbe, akkor még nagyon kilátástalan volt a cég és a benne dolgozó több ezer ember jövője is.

Múlt héten viszont az acélgyártás szívének tekinthető kohó életre kelt, és hétfő éjszaka megtörtént az első csapolás is. Azóta a szakembereknek a hideghengerművet is sikerült beindítaniuk, vagyis "a Dunaferr visszatér a működéséhez" – mondta a brit cég vezetője.

A Liberty a felszámolás alá került, ám megfelelő kézben vélhetőleg gazdaságosan működtethető dunaújvárosi társaság további üzemeltetésére vállalkozna.

A vg.hu-nak adott interjúban Biswas elmondta: hosszú távon Európának nagy növekedési lehetőségei vannak az acéliparban, és úgy látják, hogy

a keresletnövekedés nagy része Közép- és Kelet-Európából fog származni, amely talán a legfontosabb európai régió az acélpiac szempontjából.

Kiderült még, hogy a Liberty a vállalkozás életképességének a biztosítására összpontosít. A megállapodás pénzügyi vonatkozásait viszont nem kommentálták a brit vállalatcsoportnál. "Idővel véleményt fogunk nyilvánítani arról, hogyan lehet a legjobban biztosítani a hosszú távon fenntartható üzletmenetet" – jegyezte meg Ajay Aggarwal, a Liberty Steel Group európai elnöke.

Sanjeev Gupta, a Liberty Steel Group elnöke a cég közleményében kifejtette: az újraindulás után, a vasmű hosszú távon fenntartható jövőjének biztosításához további intézkedésekre lesz szükség. "Korábbi tapasztalataira támaszkodva, a Liberty bérgyártásra vonatkozó együttműködés keretében igyekszik biztosítani a vasmű stabil működését és a munkavállalók foglalkoztatásának biztonságát a Dunaferr esetében is."

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×