eur:
394.3
usd:
363.1
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Concept Burnout Syndrome. Business Woman feels uncomfortable working. Which is caused by stress, accumulated from unsuccessful work And less resting body. Consult a specialist psychiatrist
Nyitókép: Jirapong Manustrong/Getty Images

Terjedőben itthon egy ártalmatlannak hitt, de annál veszélyesebb függőség

A munkamánia elsősorban a 25–54 év közöttieket érinti, és a nők körében sokkal jellemzőbb.

Magyarországon a dolgozók 7-8 százaléka munkamániás – olvasható a Mindennapi Pszichológia Magazinban megjelent tanulmányban, amit a VG szemlézett. A cikk alapján a munkamániásokra jellemző, hogy kényszeresen dolgoznak és szinte képtelenek nemet mondani a feladatokra.

A jelenség – mint az alkoholizmus vagy a drogfogyasztás – függőségnek tekinthető a tanulmány szerzője, Kun Bernadett pszichológus és egyetemi docens szerint, és általában önértékelési zavarok hajtják.

Elsősorban a 25–54 év közöttieket érinti, és a nők körében a jellemzőbb. Az iskolai végzettségének viszont nincs hatásra erre – jegyezte meg a szakember, kiemelve: a munkamániát kezdetben a munkahelyi elismerés hajtja, a pozitív visszajelzésre pedig rászokik az érintett.

„A baj csak az, hogy hosszú távon nem lehet bírni ezt a megterhelést, a kezdeti sikerek és jutalmak után egyre hangsúlyosabbá válnak a munkamánia ártalmas következményei”

– fogalmazott Kun Bernadett, kiegészítve, ez is kihat a beteg kapcsolataira. A hozzá közel állók, különösen a hozzátartozók mellőzve érezhetik magukat, ami vitákhoz és feszültséghez vezethet.

A szakember elmondása alapján a munkamánia kezdetben lehet pozitív jelenség, bár a folyamatos terhelést nehezen viseli az emberi szervezet. Az érintettek egyre fáradtabbak, kialvatlanok lesznek, ez végül a mentális és fizikai egészség megromlását is eredményezheti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×