eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Paperwork files searching information business concept, Businessman hands typing keyboard computer, working in stacks of report papers and piles of unfinished documents achieves on office desk
Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Több ponton változott a Versenytörvény január elsejével

Bővült a GVH eszköztára.

2023. január 1-jétől elejével több ponton változott a hazai Versenytörvény.

A módosulások egyrészt új lehetőséget adnak a versenyhatóság elnökének ahhoz, hogy feltételezett jogsértés esetén egyes esetekben megelőző jelleggel, felszólító levélben ismertesse a hatóság aggályait az érintett vállalkozásokkal. A felszólító levél – úgynevezett „soft law” eszközként – a fokozatosság elve alapján segítheti a cégeket a kifogásolható piaci magatartás felülvizsgálatában és módosításában, rugalmas lehetőséget biztosítva a gyanítható versenyproblémák önkéntes orvoslására. Ezáltal pedig elkerülve a versenyfelügyeleti eljárással járó időt és terheket mind a hatóság, mind a vállalkozások részéről.

Ez a felszólító levél tehát egy figyelmeztetés, ha a GVH olyan piaci magatartást tapasztal, ami feltételezi a jogsértést

- emelte ki az InfoRádióban Horváth Bálint, a Gazdasági Versenyhivatal kommunikációs vezetője.

Változtak az összefonódás-ellenőrzésre vonatkozó egyes részletszabályok és küszöbszámok is. A Versenytörvény előírja, hogy a vállalkozásoknak az összefonódásokat, a fúziókat be kell jelenteniük a GVH-nak, és azt is pontosan meghatározza, hogy milyen árbevételi küszöbszámok (összeghatárok) esetén kell ezt megtenniük. Ez utóbbi - 17 éve változatlan - határokat emelték meg. A módosult küszöbszámok alapján várhatóan 10-15 százalékkal kevesebb tranzakciót kell a GVH-hoz a jövőben bejelenteni, ami nagyban hozzájárul az hazai vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentéséhez.

Emellett a versenyhatóság új jogköröket kapott a november 1-én hatályba lépett, 2023. május 2-tól alkalmazandó digitális piacokról szóló uniós jogszabály (DMA) érvényesítése kapcsán. A versenytörvény alapján a GVH versenyfelügyeleti eljárást indíthat annak megállapítása érdekében, hogy álláspontja szerint

a jelentős piaci hatású digitális platformszolgáltatók – vagyis az úgynevezett kapuőrök – megfelelnek-e az uniós jogszabályban foglalt kötelezettségeiknek.

Vizsgálata eredményeiről a versenyhatóság jelentést tesz a kötelezettségek érvényesítéséért felelős Európai Bizottságnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×