eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nyitókép: kasto80/Getty Images

Nyugdíjemelés: így változtak a juttatások

Januártól 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, jóval nagyobb a növekedés, mint az előző években, de a vásárlóerőben ebből nem sokat éreznek majd az idősek.

Kedden jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy január elsejétől 15 százalékkal emelkedik a nyugdíj. A napi.hu megnézte, az elmúlt évekhez képest mit jelent a mostani emelés, és hogy fedezi-e az idősek infláció miatt megemelkedő kiadásait.

2022 elején Magyarország lakosságának negyede, közel két és fél millió ember részesült nyugdíjban vagy egyéb, nyugdíjfolyósítási körbe tartozó ellátásban. A kétmillió öregségi nyugdíjas mellett 268 ezren megváltozott munkaképességűeknek járó ellátást, 108 ezren hozzátartozói nyugellátást, 36 ezren életkoron alapuló ellátást, 56 ezren egyéb járadékot, járandóságot kaptak fő ellátásként.

Az idén eddig 14 százalékkal emelték a nyugdíjakat, de várhatóan újabb korrekcióra is szükség lesz, mert január–novemberben a KSH által számolt nyugdíjasinfláció már 14,1 százaléknál járt, a várhatóan magas decemberi értékkel együtt pedig az éves átlag szinte biztosan meghaladja a 15 százalékot.

A 2012-ben bevezetett inflációkövető nyugdíjemelés jobbára biztosította az ellátások vásárlóerejének megőrzését. 2013-ban és 2014-ben 3 százalék felett alakult a nyugdíjak értéknövekedése, a tervezettnél kisebb tényleges infláció miatt. Ugyanakkor a reálnyugdíjak reálkeresetekhez viszonyított értéke 2014 óta romlik. 2017-ben több mint 9 százalékkal, 2018–2019-ben 7 százalék feletti mértékben csökkent a nyugdíjak vásárlóereje a keresetekéhez képest. 2021-ben a nyugdíjak és a keresetek reálérték-változása közti különbség jelentősen javult.

2012-től a nyugdíjakat minden év januárjában az emelés évére a központi költségvetésről szóló törvényben tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Az utóbbi években így emelkedtek az ellátások:

  • 2016-ban 1,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak
  • 2017-ben januárban ugyanennyivel, novemberben pedig további 0,8 százalékkal
  • 2018 januárjától 3 százalékkal, amit novemberben nem követett kiegészítés
  • 2019. januárban 2,7 százalékkal nőttek a nyugdíjak, további 0,7 százalékkal novemberben emelték
  • 2020 januárjában 2,8 százalékkal nőttek a nyugdíjak
  • 2021 januárjában egységesen 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, majd a 2021. évi költségvetési törvény módosítását követően az évközi rendkívüli kiegészítő emelés után további 0,6 százalékkal, vagyis összesen 3,6 százalékkal (a 13. havi nyugdíj nélkül).
  • 2021-ben a januári 3 százalékos nyugdíjemelést júniusban 0,6 százalékos, novemberben 1,2 százalékos kiegészítő emelés követte, a negyedösszegű 13. havi nyugdíj további 2,1 százalékos emelkedést jelentett.
  • 2022-ben januárban 3 százalékkal emelkedtek a juttatások, majd több részletben 14 százalék lett az emelés, és erre jött a 13. havi teljes nyugdíj februárban
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×