eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét - hívta fel a figyelmet közleményében a társaság. A vállalat tájékoztatása szerint a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál a forgalmi engedély felmutatása után alacsonyabb összeget kell fizetnie a magyar vásárlóknak.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Csúszik a tetőzés, és 25 százalék felett is lehet az infláció az üzemanyagsapka kivezetése miatt

Később és a vártnál magasabb szinten tetőzhet az infláció Magyarországon amiatt, hogy a kormány bejelentette, vége a benzinársapkának – mondta az InfoRádiónak Beke Károly, a Portfolio elemzője.

Előzetesen azzal lehet számolni, hogy nagyságrendileg két százalékpontot jelent az inflációban, mert nagyjából 40 százalékkal emelkedik az üzemanyagok ára egyik napról a másikra, és az üzemanyag súlyát figyelembe véve az inflációs kosárban ez ekkor elmozdulást jelenthet – magyarázta Beke Károly.

Mint ismert, kedd este Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy 13 hónap után a kormány megszünteti az üzemanyagok ársapkáját, így a 95-ös benzin és a gázolaj 480 forintos hatósági ára helyett 23 órától már csak piaci áron lehet üzemanyagot vásárolni.

A Portfolio elemzője kiemelte, hogy mivel egyik napról a másikra történt a változás, így ennek hatása már valószínűleg már a decemberi inflációs adatban is jelentkezik, amit január elején publikál a KSH. A pénzromlás novemberi mértékét csütörtökön publikálja a statisztikai hivatal, az október 21,1 százalék után az új adatot 22 százalék környékére várják a szakértők. Az ismert prognózisok még az árstop fennállásakor készült ek, ezért pontos elemzés még nincs, hogy az intézkedés eltörlése majd mennyit változtat infláción.

"Azt látjuk, hogy az eddig várt 22-23 százalék körüli tetőzés most már inkább a 25 százalékhoz lehet közel, vagy akár 25 százalék felett is lehet egy kicsivel, éppen a két százalékpontos többlet miatt, és és az is látszik, hogy így jó eséllyel nem decemberben, hanem majd csak januárban fog tetőzni az infláció" – mondta Beke Károly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×