eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nagy István agrárminiszter beszédet mond a XXV. Egri bikavér ünnep megnyitóján 2021. augusztus 26-án.
Nyitókép: Nagy István agrárminiszter beszédet mond a XXV. Egri bikavér ünnep megnyitóján 2021. augusztus 26-án. MTI/Komka Péter

Az agrárminiszter elismerte, 40 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára

Csak a szankciók feloldása fékezhetné az élelmiszerek drasztikus drágulását - hangoztatta az agrárminiszter a Magyar Nemzetnek.

A szombati Magyar Nemzetben megjelent interjúban Nagy István azt mondta, az uniós közös agrárpolitika stratégiai terv ötéves költségvetése 14,7 milliárd euró (több mint 6000 milliárd forint). Ennek csaknem felét a magyar kormány biztosítja, Brüsszelből pedig 8,4 milliárd euró (több mint 3400 milliárd forint) érkezik.

A források hatékony felhasználása minden szereplő közös érdeke. Az új támogatási rendszer végrehajtásához szükséges intézményi, informatikai felkészülés is elkezdődött és folyamatban van - emelte ki a tárcavezető.

Fontosnak nevezte, hogy megszületett a megállapodás Brüsszellel. Így biztosított a magyar agrárium szereplőinek alapvető fontosságú támogatások sorsa - hangoztatta.

A miniszter rámutatott, hogy Magyarország szomszédságában háború zajlik. Úgy fogalmazott, "az elhibázott szankciós politika miatt az elmúlt egy évben az árak növekedése meghaladta" a 20 százalékot. Az energiáé mellett a legjelentősebb mértékben az élelmiszerek ára nőtt, átlagosan 40 százalékkal - ismertette.

"Amíg ezek az elhibázott szankciók hatályban vannak, addig az infláció megállíthatatlan. Szankciós felárat kell ugyanis fizetni az energiáért, ami megjelenik az élelmiszeripari üzemek termelési költségei­ben és a szállítási költségekben, ezáltal az élelmiszerárakban is. Ha a szankciós politika változna, az energia ára akár a felére is csökkenhetne, ami kedvezően hatna az élelmiszerárakra is" - mondta a miniszter a Magyar Nemzetnek.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×