eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója , mielőtt megállapodást ír alá a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek garanciájáról Pier Luigi Giliberttel, az Európai Beruházási Alap vezérigazgatójával a Magyar Tudományos Akadémia épületében 2018. február 22-én. A megállapodással kedvezőbb feltételekkel juthatnak hitelhez az érintett társaságok.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Jelasity Radován: lassulás jön, muszáj lesz alkalmazkodni

Az egy évvel korábbi 45 milliárd forint után az idei év első kilenc hónapjában mindössze 18,3 milliárd forint nyereséget ért el a magyar Erste Bank. Az ingatlanhitelezés jelentősen visszaesett az emelkedő kamatkörnyezetben – mondta az InfoRádiónak az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója.

A tavalyinál 59,2 százalékkal alacsonyabb, 18,3 milliárd forint lett az Erste Bank adózott nyeresége idén az első kilenc hónapban, ugyanakkor folytatódott a hitelezés növekedése.

Ezzel kapcsolatban Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója az InfoRádióban elmondta: a magyar bankszektor, beleértve az Erstét is, a gazdaság tükre, és mindazok a kihívások, amelyekkel a gazdaság szembenéz, a bankszektor mérlegében is megjelennek. Az első háromnegyed évet a tavalyi év hasonló időszakánál sokkal kisebb profittal tudták befejezni, ez egy közel 60 százalékos adózás utáni eredményt jelent. A bank bevételei kisebb mértékben nőttek a megemelt kamatoknak köszönhetően, viszont a működési kiadások drasztikusan megemelkedtek – főleg az egyszeri, a Sberbank miatt az Országos Betétbiztosítási Alapba történt 7,9 milliárdos befizetés miatt. Ezen túl még természetesen az árfolyam-, a rezsi- és bérnövekedések miatt is jelentősen nőtt a kiadás.

"Reménykedünk, hogy az év utolsó negyedévében sikerül ezen az eredményen javítani, de mindenesetre minden ágon látszik, hogy csökken a hitelezés – nemcsak a magasabb kamatok miatt, hanem a kisebb kereslet miatt is. Ez arra utal, hogy lassuló gazdaság előtt álló 2023-as évre fogunk ráfordulni" – mondta a bankvezető.

Az Erste Bank a jövő évre 0,2-0,5 százalék közötti gazdasági növekedéssel számol.

Jelasity Radován elmondta: a lakossági hitelezésben az első 6 hónapban még a tavalyi volumen fölött voltak, a harmadik negyedévben ez a trend megváltozott, és október végére, novemberre már drasztikusan csökkent. Összességében az év első kilenc hónapjában körülbelül 5-7 százalékkal maradt el a tavalyi hasonló időszakhoz képest a lakossági hitelezés.

Az ingatlanhitelezésben volt a legjelentősebb visszaesés.

"Természetesen ha az MNB kamatot emel, az meglátszik a hitelek árazásán is. Jelenleg az Erstében egy ingatlanhitel több mint tíz százalékba kerül tízéves időtartamra, ami miatt természetesen sokkal kisebb a kereslet, de a kínálat is jelentősen megváltozott az utóbbi időszakban."

Befagyni, teljesen leállni a lakossági ingatlanhitelezési piac biztosan nem fog Jelasity Radován szerint.

"Láttunk azért már ehhez hasonló számokat 2012-2013-2014 környékén. Mi mindenesetre egy lassulásból indulunk ki, de – makroökonómiai szintről nézve – minél gyorsabban igazodunk hozzá az új kereslet-kínálathoz, minél gyorsabban igazodik a makrogazdaság az új realitáshoz, szerintem annál gyorsabban lehet majd újraindítani a gazdaságot, csökkenteni a kamatokat, és ennek megfelelően újra olyan kamatról beszélni, ami egy számjegyű" – fejtette ki az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×