eur:
390.47
usd:
368.59
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Aszállyal sújtott kukorica Orosháza közelében 2022. július 7-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Általában sem jó a termés, de egy terményé különösen rossz

Van olyan alföldi megye, ahol a kukoricatermő terület felét kényszerből silózták.

A várható hozam mellett a megemelkedett költségek miatt veszteséges lehet a termelés. Közben a műtrágyával is elkezdtek spórolni a gazdálkodók – írja a vg.hu.

Nyár derekán úgy látszott, hogy a búza, a repce, a kukorica és a napraforgó – kifejezetten az adott növény termelésére vonatkozó – költségei a 2021–2022-es szezonra jellemző hektáronkénti 370–450 ezer forintról 650 ezer körülire emelkednek – válaszolta a lap kérdésére Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosa. Azóta romlott a helyzet, arra viszont egyelőre nincsenek pontos számok, hogy ez költségágon mit takar – tette hozzá.

A nyáron betakarított kalászosokat egyelőre jellemzően tárolják a termelők, abban bízva, hogy még emelkedik az áruk. Az eddigi, egyelőre nem nagy területen végzett betakarítási adatok ugyanis azt mutatják, hogy a napraforgó hektáronként 1,5-2 tonna körüli átlagtermést hozott, de vannak ennél rosszabb eredmények is. Csősz Tibor úgy fogalmazott, hogy általában

féltermésre számítanak a gazdálkodók.

Az elmúlt öt évben egyszer érte el az átlagtermés a 3 tonnát, az ötéves hektáronkénti átlag 2,87 volt – írják.

A kukorica arányaiban még rosszabb termést hoz, főleg az ország középső és keleti területein.

Kiderült az is, hogy a gazdálkodók műtrágyából be szokták szerezni előre a teljes évre valót, most ez koránt sincs így, ráadásul a vetőmagból is szűkös a kínálat.

A kukoricából azokat a táblákat kezdték el betakarítani, amelyekről nem tárolták be a terményt, hanem kombájn mellől értékesítették, például etanolgyárnak. Közben a MOSZ-hoz olyan hírek érkeztek, hogy már ezek a felvásárlók is csak szárított terményt vesznek.

A gázár emelkedése miatt viszont a szárítás rendkívüli mértékben megdrágult. A többség, amíg tudja, „lábon hagyja” a kukoricát, hogy kint a táblán veszítsen minél többet a víztartalmából, hogy a szárítással is spóroljanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Kéthavi mélypontról fordult az OTP, vegyes az amerikai tőzsdék teljesítménye

Kéthavi mélypontról fordult az OTP, vegyes az amerikai tőzsdék teljesítménye

Ázsiában felemás hangulatban telt hétfőn reggel a kereskedés, ezt követően Európában 1% körüli esés alakult ki a vezető tőzsdéken, miután ismételten baljós adatok érkeztek a német gazdaságból. Amerikában az enyhe kezdeti mínuszok után vegyesbe váltott a három vezető index, a befektetők fókuszában a kormányzati leállás esetleges bekövetkezése áll a napokban költségvetési okok miatt, ami a hitelminősítésre is kihathat. A múlt heti esést követően kisebb pluszban nyitotta a napot a magyar tőzsde és emelkedéssel próbálkozik az OTP is, a lendület azonban a nyitást követően hamar elfogyott, a bank papírjai pedig közel 2 hónapja látott mélypontra estek. Ezt követően azonban ismét pluszban van az OTP.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 20:40
2023. szeptember 25. 20:25
×
×
×
×