eur:
389.53
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Budapest, 2017. július 23.MTI/Mohai Balázs
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Most már valóban beköszöntött az egységes csomagolású cigaretták kora

Február 1-jétől egységesen barna dobozban kapható valamennyi cigaretta, de a kiskereskedőknél elérhetőek még régi csomagolású termékek is, amennyiben még a korábbi készleteket értékesítik – emlékeztetett Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének elnöke.

Az elmúlt hetekben az ismert brandjeleket egységes barna csomagolás váltotta fel a dohánytermékek esetében, de az egészségóvó feliratok/képek természetesen megmaradtak – kezdte Lengyel Antal hozzátéve, hogy az esetlegesen tavalyról megmaradt, nem egységcsomagolású termékek korlátlan ideig értékesíthetők az üzletekben.

Az egységcsomagolás jelentette plusz költségek – a szakértő elmondása szerint – a gyártók oldalán jelentkeztek, hiszen rájuk hárult egy új csomagolási forma bevezetése, ilyen szempontból tehát a kiskereskedelem nem érintett.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az egységes csomagolást elsőként Ausztráliában vezették be, de már az unió országaiban is van rá példa, köztük Franciaországban, ahol három éve van gyakorlatban. A nemzetközi tapasztalatok alapján pedig az várható, hogy egyre több országban fogják alkalmazni az elkövetkezendő években – tette hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy bár arra vonatkozóan egyelőre nincs statisztika, hogy a csomagolás egységesítése miatt csökken-e a dohánytermékek irányi kereslet, a francia tapasztalatok azt mondatják, hogy

nem ennek a gyakorlatnak a hatására változott a dohányterméket fogyasztók köre.

Lengyel Antal szerint a változtatás jelenleg inkább a kiskereskedelemre ró nagyobb terhet, hiszen az üzletek polcain való eligazodás új kihívást fog jelenteni a kereskedők számára, kiváltképp azok számára, akik újként kerülnek be az értékesíti csatornába. Értelemszerűen a dohánytermékeken feltüntetésre kerül a márkajelzés, de a színek alapján való eligazodás a múlté lesz, tehát a trafikosoknak nagyon oda kell majd figyelniük – fűzte hozzá.

A szövetség elnöke szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a változás után a vásárlók még keresik a megszokott csomagolású termékeket, így az is előfordulhat, hogy akár egy másik kiskereskedelmi üzletbe is hajlandóak elmenni a megszokott kinézetű termékért.

Emlékezetes, Lázár János 2015 nyarán, akkor még a Miniszterelnökséget vezető miniszterként jelentette be, hogy a kormány egységes csomagolást kíván bevezetni a dohánytermékek esetében, az eredetileg tervezett 2019. május 20-ig határidőt azonban végül két és fél évvel kitolták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×