eur:
392.9
usd:
366.35
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Védőmaszkot viselő alkalmazottak szerelik a Porsche német autógyártó teljesen elektromos Taycan sportautóit a cég stuttgarti üzemében 2020. május 12-én. Az autógyártó cég mindent megtesz azért, hogy a koronavírus-járvány idején a dolgozók biztonságos körülmények között tudják a munkájukat végezni.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Már üveghiány is sújtja az autógyárakat, van, hogy "félkész" kocsikat adnak át

Most a Skoda jelentette be, hogy akár év végéig is leállhat több üzeme. A chipeken kívül már más alapanyagoknak is híján vannak a gyártók, amelyek eltérő megoldásokkal próbálnak úrrá lenni a helyzeten.

A chiphiány továbbra is sújtja az autógyártókat. Vannak, amelyek már leálltak egy időre, hogy valamennyi "puffert" felhalmozva tudják újraindítani a gyártást, mások csökkentették a gyártott mennyiséget, és olyanról is hallani, főleg az Egyesült Államokban, hogy félkész autókat adnak át, például a rádió vagy a navigáció hiányzik belőle, és azt ígérik, hogy az első szervizkor beépítik a vevőnek – sorolta Szécsényi Gábor, az Autó című szaklap főszerkesztője.

Sokféle megoldás van, de mindnek az ok jelentős részben a chiphiány.

"Azért jelentős részben, mert közben alapanyaghiány is sújtja az autóipart, a chipek mellett hiányoznak főleg műanyag- és üvegalkatrészek is, mind a koronavírus okozta leállítás utáni újraindítás miatt. Lassabban pörögnek föl ezek a beszállítói láncok, mint azt az autógyártók szeretnék" – ismertette a szakember.

Jó ideje fennáll már a chiphiány, de a végéről sem a chipgyártók, sem az autógyártók nem tudnak biztosat mondani. Becslésként a legpesszimistábbak azt mondják, hogy 2022 nyarára normalizálódhat a helyzet.

"Az is gond ugyanis, hogy ezek az egyszerű chipek nem túl nagy haszonnal értékesíthetők, és amikor a járványban leálló autógyártók visszamondták a megrendelések többségét, akkor

a chipgyártók egy magasabb színvonalú megrendeléshez jutottak, hiszen a laptopokban, mobiltelefonokban dolgozó chipek legalább egy nagyságrenddel okosabbak, mint egy átlagos autós chip.

Vagyis ha erre átállt a chipgyártói oldal, akkor már nem szívesen áll vissza egy olcsóbb, egyszerűbb technológiára. Van olyan gyártó, amely arra hivatkozik, hogy ezt a fajta technológiát ő már úgymond ki is dobta, és ahhoz, hogy újra egyszerűbb chipeket tudjon gyártani, újra fejlesztenie vagy beruháznia kell. Úgy tűnik tehát, hogy bármennyire olcsók az autógyáraknak szükséges chipek, nehéz belőlük elegendőt találni" – vázolta a helyzetet az Autó főszerkesztője. A gyári becslők tehát mindkét oldalon legkésőbb 2022 nyarára teszik a helyreállást.

A Skoda vezérigazgatója nemrég úgy nyilatkozott, hogy ebben az évben nagyjából 100 ezerrel kevesebb autót tudnak majd legyártani – és ugye ez csak egyetlen gyártó kieső kapacitása, más gyártók több százezres kibocsátás-csökkentésről beszélnek. Ez hatással lesz az árakra, több okból is.

"Egyrészt már jelentős részben eltűntek a gyártói kedvezmények, hiszen az elkészült vagy raktáron lévő autókat magasabb áron tudják eladni. További ok, hogy a rendelkezésre álló kevés chipet igyekeznek a drágább modellekbe beszerelni - ha gyártanak, a magasabb felszereltségeket gyártják, mert azokon nyilvánvalóan nagyobb a haszon. Emiatt

hatványozottan érinti a chiphiány és az áremelkedés azokat, akik alapmodellre vadásznak.

Mindennek még van egy olyan hozadéka, hogy ha nem tudunk új autót venni, eltűnnek vagy jelentősen csökkennek az akciók, megnőnek a várakozási idők – ma már nem egy gyártónál akár egy éves várakozási időt is mondanak. Drágulnak az új autók, aminek kereslet- és árfelhajtó hatása van a használt autókra. Ráadásul mindettől függetlenül is emelkednek az autóárak, részben az uniós széndioxid-emissziós büntetések miatt, amelyek technológiai fejlesztésekre és ezzel áremelésekre, vagy a büntetés kifizetésére kényszerítik gyártókat. Bármelyik is történik a végeredménye áremelés" – zárta a felsorolást Szécsényi Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×