INFORÁDIÓ
2021. október 27. szerda
Szabina

balatonfüred

görög falu

területrendezés

A Balaton megmenekülhet egyik szégyenfoltjától

A Balaton megmenekülhet egyik szégyenfoltjától

Infostart

Balatonfüred önkormányzata évek óta dolgozik azon, hogy rendezni tudja, a város szégyenfoltjaként emlegetett egykori görög falu sorsát. A szabályozási terv módosítása elősegítené a tájidegen terület rendezését, a jelenlegi épületek elbontását.

A volt görög falu építészetileg vállalhatatlan, a funkciója megszűnt, egy szezonális bulihelyként működik. A terület sorsát évek óta igyekszik megoldani a városvezetés, amely elkötelezett a jelenlegi épületegyüttes teljes felszámolása mellett - olvasható Balatonfüred hivatalos honlapján.

A helyi építési szabályzat módosítását kezdeményezi az önkormányzat, a tervezet jelenleg a partnerségi egyeztetés stádiumában van, ha ez lezárul, a képviselő-testület dönt a négyhektáros terület átminősítéséről.

A cél, hogy egy közhasználatú, nagy park jöjjön létre az ingatlanon.

A szabályozási tervezet szerint a terület két besorolást kap, közel 50-50 százalékos arányban közpark illetve kisvárosias lakóterület minősítést. Ennek megfelelően az összesen 4 hektáros területen a jelenlegi 30 százalékos beépíthetőség 10 százalékra csökkenne.

A beépíthető területeten egymástól elszórtan lakóépületeket alakítanának ki, ezekben összesen kilencven lakás kapna helyet. A kisajátítás jelentős összeget emészt fel, ezért is kell – új övezeti besorolással – beépítési lehetőséget biztosítani a terület egy jelentősen kisebb részén.

A szabályozási terv módosítása elősegítené a tájidegen terület rendezését, a jelenlegi épületek elbontását.

Az épületek felszámolása csak akkor lehetséges, ha megszüntetik a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges. Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével a legnagyobb tulajdonos a társasházként működő közösségben.

A köztudatba görög faluként bevonult négy hektáros negyed az év jelentős részében teljesen kihalt, szinte kísértetvárosként működik. Még 1993-ban kezdődött el az építkezés, amelyet aztán hosszú évekig nem sikerült befejezni. Az eredeti funkció hamar megbukott, az új üzemeltetők érkezése sem hozott változást.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018