eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Az államháztartási hiány már félévkor elérte az éves terv 74,5 százalékát

Az egész évre tervezett uniós befolyó pénz 10 százaléka jött meg júliusig.

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere júniusban 392,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, az első hat hónapban pedig a deficit elérte az 1704,5 milliárd forintot, az idei évre előirányzott 2287,7 milliárd forint 74,5 százalékát - erősítette meg az előzetes adatokat a Pénzügyminisztérium (PM) pénteken közzétett részletes tájékoztatója.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legutóbbi terve szerint 3990 milliárd forint pénzforgalmi hiány finanszírozására készül. Ehhez képest a hathavi hiány 42,7 százalékon állt.

A központi alrendszer bevételei 956,5 milliárd forinttal, 9,0 százalékkal, a kiadásai 824,0 milliárd forinttal, 6,6 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét. Az elmúlt időszak intézkedései - például a bértámogatások, az adókönnyítések és a nyugdíjak kiegészítő emelése - jelentős forrásokat hagytak a gazdaságban - tette hozzá az adatot magyarázva a PM.

A központi költségvetés 1534,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 198,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 28,4 milliárd forintos többletet értek el az első fél évben.

Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 1837,0 milliárd forintot tett ki, amiből június havi deficit 392,0 milliárd forint volt. A központi költségvetés féléves hiánya gyakorlatilag megegyezett a tavalyival, a tásadalombiztosítási lapok deficitje idén 115,7 milliárd forinttal, 36,9 százalékkal alacsonyabb, a pénzalapok többlete pedig 17,2 milliárd forinttal magasabb lett.

Az áfabevételek 480 milliárd forinttal (23,9 százalékkal) felülmúlták az egy évvel korábbiakat, a jövedéki adóbevételek 19,1 milliárd forinttal nőttek. A növekledésből az üzemanyagok jövedéki adója 16,8 milliárd forinttal részesedett a nagyob forgalomnak köszönhetően. A személyi jövedelamdóból idén 161,3 milliárd forinttal, 13,3 százalékkal több folyt be a költségvetésbe.

Az Európai Uniótól június végéig 210,9 milliárd forint folyt be a programok finanszírozására, az egész évre tervezett 2020,7 milliárd forint 10,4 százaléka.

A kifizetett összeg ugyanakkor 986,7 milliárd forintra rúgott, ami a 2515,4 milliárd forintos éves terv 39,2 százaléka. A kiadások túlnyomó részét, 825,2 milliárd forintot, a 2014-2020-as programozási időszak kohéziós operatív programjai adták - tette hozzá a PM jelentése.

A társadalombiztosítási alapok bevételei 345,3 milliárd forinttal nőttek és az éves előirányzat 49,5 százalékát érték el a tavalyi 50,4 százalékkal szemben. Ebből 613,6 milliárd forint a költségvetés hozzájárulásából folyt be.

A nyugdíjkiadások 186,3 milliárd forinttal haladták meg a múlt év azonos időszakát, amiből 78,5 milliárd forintott a 13. havi ellátások első hetének összege jelentett februárban. Az egészségbiztosítási alap kiadásai 43 milliárd forinttal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

A költségvetési szervek kiadásai mérlegsoron az idei év első hat hónapjában 3304,4 milliárd forint kiadás teljesült, 8,0 százalékkal kevesebb az előző évinél. Ezen belül 116,3 milliárd forinttal 1864,8 milliárd forintra nőtt a személyi juttatásokra és munkaadókat terhelő járulékokra kifizetett összeg.

A költségvetés nettó kamatfizetése 41,9 milliárd forinttal 472,4 milliárd forintra nőtt, az állakötvények után járó kamatkifizetések 83,3 milliárddal nőttek, a devizakötvények kamata 47,4 milliárd forinttal csökkent.

A központi költségvetés adóssága június végéig 731,0 milliárd forinttal növekedett. A költségvetés hiányát finanszírozó forintkibocsátás 1427,3 milliárd forintot tett ki. Devizaadósság nettó törlesztése 459,6 milliárd forinttal csökkentette a költségvetés adósságát. A forint árfolyamának az elmúlt év végéhez képest bekövetkezett erősödése 247,4 milliárd forinttal csökkentette az adósság devizában fennálló részének forintban számított nyilvántartási értékét.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×