eur:
390.64
usd:
368.85
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Húsvéti füstölt sonkák egy standon a budapesti Fővám téri Központi Vásárcsarnokban 2019. április 10-én. Ezen a napon a húsvéti kiemelt fogyasztóvédelmi ellenőrzésről tartottak sajtótájékoztatót a vásárcsarnokban.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Senki ne lepődjön meg, aki húsvéti sonkát akar venni!

Felejtsük el a tavalyi árakat, de ha a tendencia marad Kínában, akkor jövőre is az ideieket!

10-15 százalékkal drágábbak idén a húsvéti füstölthús-termékek, mint tavaly - írja a Népszava a Hússzövetségre hivatkozva.

A füstölt hústermékek éves forgalmának harmada jut erre az időszakra.

A drágulás összetevői

A drágulásból alig 1-2 százalék marad a húsosoknál plusz bevételként, az áremelkedés az élősertés árával alakul együtt, az élősertés árát pedig jelentősen befolyásolja az idei évre 50 százalékkal drágult takarmány ára.

De a forint is gyenge, a rezsi is nőtt, nem kevésbé drágult a benzin is - és a sor hosszú, mivel a védőruhák, arcmaszkok, fertőtlenítők is most "álltak rendszerbe".

És ha ez még mind nem lenne elég, az afrikai sertéspestis Damoklész kardjaként függ a sertéstartók és az egész ágazat fölött, hiszen azt nem sikerült megfékezni és Németországban egyelőre tovább terjed, de Kínából is aggodalomra okot adó hírek érkeznek; ha ott hiány lép fel, akkor a Föld legnépesebb országa felszippantja az európai sertést, és az öreg kontinensnek kevés marad, ami így még drágább lesz hiánytermékként.

Aktuális árak

A sonkaárakat részletezve Éder Tamás a Hússzövetség szokásos, húsvét előtti tájékoztatóján elmondta, a gyorsérlelt sonka kilója már 1400-1500 forintért megkapható, de a hagyományos érlelésű termékek ára akár 2500-3000 forint is lehet kilónként. A speciális készítményekért akár 6000 forintot is elkérhetnek.

A húsvét előtt a pultokra kerülő termékek a túlnyomó része hazai készítmény.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Borongós volt a hangulat hétfőn a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon részben a nehézségeket jelző német Ifo-index miatt, amire az euró tovább süllyedt, majd délután az EKB-elnök szavaira újabb ütést kapott az euró és féléves mélypontra bukott a dollárral szemben. Idehaza a forint folytatta a vesszőfutását, amelyet a költségvetési deficit megemelése és az EU-pénzek folyósítása körüli piaci aggodalmak táplálnak, és az euró napközben háromszor is 392-ig ugrott, majd rendre visszapattant. A dollár lendülete miatt vele szemben féléves mélypontra bukott a forint 370-es árfolyamszint mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 20:40
2023. szeptember 25. 20:25
×
×
×
×