eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Húsvéti füstölt sonkák egy standon a budapesti Fővám téri Központi Vásárcsarnokban 2019. április 10-én. Ezen a napon a húsvéti kiemelt fogyasztóvédelmi ellenőrzésről tartottak sajtótájékoztatót a vásárcsarnokban.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Senki ne lepődjön meg, aki húsvéti sonkát akar venni!

Felejtsük el a tavalyi árakat, de ha a tendencia marad Kínában, akkor jövőre is az ideieket!

10-15 százalékkal drágábbak idén a húsvéti füstölthús-termékek, mint tavaly - írja a Népszava a Hússzövetségre hivatkozva.

A füstölt hústermékek éves forgalmának harmada jut erre az időszakra.

A drágulás összetevői

A drágulásból alig 1-2 százalék marad a húsosoknál plusz bevételként, az áremelkedés az élősertés árával alakul együtt, az élősertés árát pedig jelentősen befolyásolja az idei évre 50 százalékkal drágult takarmány ára.

De a forint is gyenge, a rezsi is nőtt, nem kevésbé drágult a benzin is - és a sor hosszú, mivel a védőruhák, arcmaszkok, fertőtlenítők is most "álltak rendszerbe".

És ha ez még mind nem lenne elég, az afrikai sertéspestis Damoklész kardjaként függ a sertéstartók és az egész ágazat fölött, hiszen azt nem sikerült megfékezni és Németországban egyelőre tovább terjed, de Kínából is aggodalomra okot adó hírek érkeznek; ha ott hiány lép fel, akkor a Föld legnépesebb országa felszippantja az európai sertést, és az öreg kontinensnek kevés marad, ami így még drágább lesz hiánytermékként.

Aktuális árak

A sonkaárakat részletezve Éder Tamás a Hússzövetség szokásos, húsvét előtti tájékoztatóján elmondta, a gyorsérlelt sonka kilója már 1400-1500 forintért megkapható, de a hagyományos érlelésű termékek ára akár 2500-3000 forint is lehet kilónként. A speciális készítményekért akár 6000 forintot is elkérhetnek.

A húsvét előtt a pultokra kerülő termékek a túlnyomó része hazai készítmény.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×