eur:
394.38
usd:
362.91
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Közönség Tiesto (Tijs Michiel Verwest) holland DJ koncertjén a Balaton Sound fesztiválon Zamárdiban 2019. július 3-án.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

A fesztiváloktól a sporteseményekig – mi lesz a nyarunkkal?

Hogy életünk még idén nyáron visszatérhet-e a normalitásba, arra ígéretet a jelenlegi járványadatok fényében kevesen mernének tenni: a tömegrendezvényeknek megvannak a maguk kockázatai, amelyek jelenleg nem nevezhetők elhanyagolhatónak.

Olimpiától kezdve nyári fesztiválon át a nyaralásig sok minden van, amiért aggódhatunk 2021-ben is. A The Guardian összeállítása azt latolgatja, vajon le kell-e majd mondanunk a bulikról és utazásokról.

Sportesemények

A tavalyi évből elhalasztott labdarúgó Európa-bajnokság és a tokiói olimpiai is az év nagy kérdései közé tartozik. Valószínű, hogy a világ népességének nagy része nem lesz még beoltva nyárra, miközben erősen fertőző koronavírus-mutációk keringenek, de a szervezők egyelőre nem közöltek semmilyen azzal kapcsolatos hírt, hogy elmaradna a júniusi foci-Eb vagy a júliusi-augusztusi olimpia. A közegészségügyi szakértők ugyanakkor

potenciálisan szuperterjesztő eseményekként gondolnak ezekre.

Gabriel Scally, a Royal Society of Medicine epidemiológiáért és közegészségügyért felelős elnöke szerint lehetetlen garantálni azt, hogy az olimpiai biztonságos lesz, annyira másként állnak hozzá az egyes országok a járványhoz.

"Sok országban magas a fertőzöttek aránya, az oltás pedig sok közepes és alacsony bevételű országhoz pedig el sem jut majd az év derekáig. Populációk vagy akár sportolók populációinak vírusmentességét nem lehet garantálni így" – vélekedik.

A jelenlegi helyzet szerint az olyan országokban, mint Pakisztán vagy Kenya, az emberek 90 százaléka nem kap idén oltást a gazdagabb országok kapzsisága miatt. Scally szerint ezek az alapvető problémák megoldhatatlannak bizonyulnak majd, bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyelőre azt bizonygatja, megtartják az eseményt.

"Pandémia idején azt, akinek olyan ötlete támad, hogy sok embert tereljen egy helyre sok országból, őrültnek gondolnánk"

- világít rá a helyzetre.

Lord Sebastian Coe, a NOB tagja szerint ugyanakkor lesz olimpia, bár a nézőkkel kapcsolatos megszorításokkal. Valószínűsíti, hogy helyiekből állhat majd össze inkább a stadionok közönsége, az emberek 99 százalékának pedig otthonából kell majd figyelemmel kísérnie az eseményeket.

Az UEFA jelenleg is dolgozik az Euro 2020-nak otthont adó városokkal különböző szcenáriókra adaptált terveken: teljes ház mellett fél házzal vagy akár zárt kapukkal megrendezett meccsekről is beszélnek. A rendező városok közt ott van Budapest is.

Fesztiválok

A könnyűzenei események nemcsak a helyiek, hanem a kedvükért az adott országokba utazó turisták és a gazdaság számára is nagy fontossággal bírnak, ezért sem mindegy, hogy elmaradnak-e majd idén nyáron is. Bár a tavaly elmaradt események jegyei a legtöbb esetben az idei fesztiválokra érvényesek, egyáltalán nem biztos, hogy ezeket meg tudják majd tartani. Le nem mondtak még egyetlen idei nagy nyári rendezvényt sem, a nemzetközi jelentőségű brit fesztiválok közül is akad olyan, amely kormánytámogatást szeretne fennmaradása érdekében, ez eddig semmiképp sem jó jel.

Ami a hazai helyzetet illeti,

jelenleg a kivárás taktikáját láthatjuk.

A legnagyobb hazai fesztivál, a Sziget egyelőre magabiztosan állítja magyar nyelvű oldalán, hogy idén lesz fesztivál, de arra nem lehet jegyet venni, csak a tavalyiak érvényesek, és a fellépőkről sem tudni biztosat.

Utazás, nyaralás

Sokan vannak azok, akik az élményszegény elmúlt egy év után repesve várják, hogy végre újra utazhassanak, s ha lehet, már holnap repülőre ülnének. Az év eleji időszak szokta jelenti a nyári foglalások csúcsát: most mindenképpen óvatosan érdemes csak tervezgetni, főként, ha repülőre ülnénk. Könnyen lehet, hogy mire utazásra kerül a sor, a választott légitársaság feltételül szabja a koronavírus elleni oltás igazolását, ez pedig nehézségek elé állíthat bennünket.

Megeshet tehát, hogy 2021 is a belföldi vakációk éve lesz: mindenesetre bárhova is foglalnánk, érdemes előre áttekinteni a feltételeket.

Ha sikerül szinte az utolsó pillanatig lemondható szállást választanunk, azzal bebiztosíthatjuk, hogy legalább a pénzünk biztosan ne bánja, ha az aktuális korlátozások éppen nem adnak teret annak, hogy elutazzunk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×