eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vásárlók egy nyíregyházi bevásárlóközpontban 2017. december 23-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Koronavírus: így enyhítenének a bolti tumultusokon

A vásárlási idősávok átalakítását javasolja a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Bubenkó Csaba az InfoRádiónak azt mondta, hogy most a 65 év felettieknek fenntartott idősávban szinte alig van vásárló az üzletekben, míg az idősávon kívül egyre nagyobb a tömeg, így pedig nem lehet tartani a vevők között a távolságot.

Jelek szerint a karácsony közeledtével egyre inkább nő a vásárlási szándék. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint nemcsak a délután 4 óra utáni, hanem a bevezetett idősávot megelőző órákban is növekszik a vásárlók száma. Ráadásul, figyelembe véve, hogy a kereskedelem éves forgalmának 10-15 százaléka az ünnepek körül bonyolódik, ez előrevetíti annak a helyzetnek a kialakulását, hogy a már most tapasztalhatónál is nagyobb létszámú tömegek jelenhetnek meg az üzletekben – figyelmeztetett az InfoRádiónak Bubenkó Csaba. Mindeközben az is megfigyelhető, hogy a nyugdíjasok egy része ugyan kihasználja a számukra kijelölt idősávot, de a többség azon túl is folyamatosan jelen van az áruházakban.

Ezért a KDFSZ a tumultusok elkerülése miatt, elsőként az emberi élet és az egészség megőrzése végett, a meglévő szabályok módosítását szeretné, amennyiben erre van lehetőség.

Javaslatuk szerint

fel kellene függeszteni a hét végekre – péntektől vasárnapig – az idősávot karácsonyig.

Amennyiben erre nincs mód, akár a nyitvatartási időt is meg lehetne hosszabbítani, annak érdekében, hogy a vásárlók száma minél inkább eloszoljon, hogy minél kevesebben legyenek a vásárlótérben egyszerre. Ha ez sem megy, akkor azt is érdemesnek tartanák megfontolni, hogy – akár négyzetméter alapon – korlátozzák a vásárlók számát, tekintve, hogy mindenki arról beszél, hogy zárt térben mennyire veszélyes a túlzott közelség – jegyezte meg Bubenkó Csaba, mindazzal együtt, hogy elismeri, ez újabb feszültségekkel járhat.

Ugyanakkor, ha nincs idősáv, nem kell azt figyelni, hogy ki és mikor akar vásárolni, véget vetve az ebből származó konfrontációknak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×