eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin
Eladók egy cipőüzletben a szinte teljesen elnéptelenedett nyíregyházi Nyír Plaza Bevásárlóközpontban 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének lelassításához fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Óvatosabb lett a magyar vásárló, bajban a boltos világ

A legfrissebb, szeptember eleji statisztikák szerint ugyan élelmiszerboltba, drogériába, gyógyszertárba megyünk, de iparcikkféleségekből egyre kevesebbet veszünk.

Szeptember 1–25. között a boltokban az online kasszaadatok alapján 1,3 százalékkal költöttünk többet, azonban a drágulást is hozzákalkulálva ez már mínuszos mérleg – írja a Blokk.com.

Pedig az elmúlt napokban is még úgy tűnt, hogy a boltos vásárlás kikászálódott a gödörből, nem is lassan. Mint emlékezetes, a márciusi nagy "spájzolást" követően áprilisban ugyan 10 százalékot zuhant, májusban már csak 3 százalékos visszaesést jelzett a statisztika. A június, a maga 0,8 százalékos növekedésével pedig már a gödör szélét mutatta – felülről. Vagyis, a válság okozta bajokhoz képest tartósnak is minősíthető az első fél év 1,3 százalékos növekménye – teszik hozzá.

Julisban viszont az előző havi plusz feleződött, majd augusztusban már 1,2 százalékos visszaesést jelzett, de az első nyolc hónap még így is 0,8 százaléknyi többletet takart, ami ugyan csekély, de legalább fölfelé mutatott. Aztán jött a szeptember.

Óvatosabb lettek a vásárlók, lefelé csúszik a boltos piac

A szeptember első felének statisztikája alapján még azzal lehetett számolni, hogy az első őszi hónapban a korábbi évihez hasonló lesz a vásárlások mérlege. A szeptember 1–25. közötti időszak online kasszaadatai azonban borúsabb mérleget rajzolnak ki, miután – a hazacipelt árumennyiséget nézve – mínusszal zárta a volument a boltos világ, és az első háromnegyed év is a nulla alá csúszhatott.

Rövidebb a bevásárlólista

Az iparcikkes boltokat – ruha, könyv, játék, műszaki cikk – egyelőre széles ívben kerülik a vásárlók, nagyon óvatosan lépik át a küszöböt és még óvatosabban nyitják ki a pénztárcájukat – jegyzi meg a portál. Az információs, híradástechnikai kereskedelem 30 százalékkal, más iparcikkek eladása 6–16 százalék közötti mértékekben esett az előző év szeptemberéhez képest. A benzinkutaknál 6,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni szeptemberben.

Az élelmiszerboltoknál ugyan 8,3 százalékkal több folyt a kasszába, azonban nem mellékes, hogy 7–8 százalékos drágulás volt tapasztalható. Hasonló a helyzet a gyógyszertárakban is, ami nem feltétlenül csak gyógyszervásárlást takar, hanem például maszk- és fertőtlenítővásárlást is.

A Blokk.com úgy kalkulál, hogy 2020-ban nagyobbat fog esni a boltok száma az eddigi 3–4 ezernél, amennyivel az elmúlt években csökkentek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×