eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Már a nyáron felpörgött a hitelek piaca

Az ősz újabb gazdasági intézkedések sorát hozhatja. Készül egy egységes gazdaságélénkítő és vállalkozástámogató csomag, a hitelmoratórium módosításáról is szó esett. A vállalkozások érdeklődők, a bankok is feljebb tekerik a hangerőt, amikor hitelekről van szó.

Az államilag támogatott hitelkonstrukciók iránt nagyon érdeklődnek a vállalkozások. Olcsók, fix kamatozásúak, és sok olyan vállalat van, amely rövidebb időszakra, a járvány okozta nehézségek áthidalására vesz fel kölcsönt – mondta az InfoRádióban Korsósné Maku Márta lesz, a Sberbank termékfejlesztési vezetője.

Gulyás Gergely bejelentése óta a bankok számítanak a hitelmoratórium meghosszabbítására, de a szakértő szerint nem az a fő kérdés, hogy lesz-e hosszabbítás, hanem hogy milyen feltételrendszerrel. Mint mondta, a bankoknak előny, ha azok az ágazatok is felszínen maradnak, amelyek egyébként a moratórium hiányában bedőlnének. Ugyanakkor az is igaz, hogy moratórium gazdasági terheit a bankszektor viseli.

"Jelenleg ötven százalék alatt van a moratóriumot igénybe vevők aránya, de így is 2000 milliárd forint maradt az adósok zsebében, ami a banki jövedelmezőséget rontja. Újra kell gondolni a moratórium feltételrendszerét, hogy egyensúly legyen a stabilitás és a bankok terhei között" – mondta Korsósné Maku Márta lesz.

Beszélt arról is, hogy átalakultak az ügyfelek igényei az elmúlt időszakban, vegyes a kép, vannak ágazatok, amelyek nyertesei a pandémiánk, és ennek megfelelően vegyesek az igények is. Vannak, akik befektetnének, de mások csak optimalizálják a költségeiket, és kivárnak. A hitelek jól mennek, részben mert a bankszektor is hitelkihelyezési kényszerben van, részben mert az állami támogatású konstrukciók üzletileg vonzóak, részben mert mindenki rá van szorulva a forrásokra a gazdasági helyzet miatt.

A hitelfelvételénél az idei évben felborult a trend, elmaradt az uborkaszezon. Nyáron elindultak az olcsó állami konstrukciók, és a vállalati ügyfelek szokása megváltozott, a szokásos őszi gondolkodás előbb elkezdődött. A szakértő szerint a nyári hullám folytatódni fog az utolsó negyedév végéig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×