eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Dacia.hu

Visszatértek a nagycsaládos érdeklődők az autókereskedésekbe

Több mint 15 ezer nagycsaládos kapott eddig állami támogatást új autó vásárlásához. Az állam a program tavalyi indulása óta eltelt bő egy év alatt összesen 35 milliárd forint támogatást nyújtott a három- vagy többgyermekes családoknak e járművek beszerzéséhez - mondta az InfoRádiónak a Magyar Lízingszövetség elnökségi tagja, Thomka Ferenc.

A program 2019. júliusi indulása óta több mint 4800 kérelem érkezett a Lízingszövetség tagvállalataihoz, ennek 94 százalékát jóvá is hagyták a lízingtársaságok - mondta az InfoRádiónak Thomka Ferenc, a Magyar Lízingszövetség elnökségi tagja. Ez idő alatt több mint 11,5 milliárd forintnyi finanszírozást nyújtottak a cégek.

A legnépszerűbb járműnek a Dacia Lodgy 7 személyes változata bizonyult, ebből több mint 4000 darab kelt el egy év alatt. Ezt követi a Opel Combo és a Skoda Kodiaq.

A nagycsaládosok támogatott autóvásárlási programjában pénzügyi lízingkonstrukciót is igénybe vehettek az érdeklődők. A konstrukcióban magát az állami támogatást is figyelembe vehették az MNB előírásai szerint önerőként a lízingcégek. "Ezen felül minden tagvállalat a saját szabályozásának megfelelően esetleg még kérhetett többletönerőt, és a fennmaradó összeg vált finanszírozott összegé, amit havi részletekben az ügyfelek visszafizetnek" - ismertette a részleteket Thomka Ferenc. Az igénylőknek emellett az MNB előírásainak megfelelően a jövedelem terhelhetőség mértékéről szóló vizsgálaton is meg kellett felelniük. Mivel az igénylők 94 százalékának jóváhagyták a kérelmét, ezért szerinte nagyon jó ügyfélkör jelentkezett.

"A program felforgatta az újautópiacot, már a tavalyi növekedéshez is hozzájárult.

Az ősszel megrendelt nagycsaládos autók egy jelentős része tavasszal érkezett be a járványhelyzet első időszakában, ezért a cégek át tudták adni az ügyfeleknek az autókat" - mondta Thomka Ferenc. Beszámolt arról is, hogy a nagycsaládosok is komolyan vették a "Maradj otthon!" szlogent. Ezért az autópiac egészéhez hasonlóan a nagycsaládos piac is erőteljesen belassult. "Amióta azonban újra szabadon lehet mozogni, ismét visszatértek a kereskedésekbe a nagycsaládos érdeklődők" - tette hozzá Thomka Ferenc.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×