INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

mathias corvinus collegium

mol

richter

részvény

orbán balázs

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 12-én.

Orbán Balázs: ragaszkodunk a kapott részvénypaketthez

Infostart

Nem tervezi értékesíteni a nemzeti tehetséggondozási feladatokkal megbízott Mathias Corvinus Collegium vagyonkezelői alapítványa a program működtetésére a tulajdonába került Mol és Richter részvényeket - szögezte le Orbán Balázs kuratóriumi elnök.

Ilyen intellektuális vállalkozás még nem volt a rendszerváltoztatás utáni Magyarországon - mondta a Portfoliónak adott interjúban Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, egyben a Mathias Corvinus Collegium működtetésére létrehozott és frissen bejegyzett vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi elnöke a nemrég elfogadott törvénymódosításból következő feladatokról. Orbán Balázs leszögezte azt is, hogy az új szervezet közérdekű feladatai megvalósítása, végrehajtása miatt nem klasszikus vagyonkezelői alapítványként működik majd, ráadásul most már kormányzati ciklustól függetlenül.

A bírósági nyilvántartásba vétellel lezárult a szervezet átalakításának első szakasza, amelyben elfogadták a tehetséggondozási program támogatásáról szóló törvényt, és az intézmény tulajdonba kapta a jelenleg is használt épületegyüttest, valamint az állam birtokában lévő Mol és Richter részvények 10-10 százalékát. Elsősorban az utóbbi cég részéről érkezett nyilvános kritika az új működési modellel szemben: Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója fogalmazta meg nyilvánosan is az aggályait a potenciális ellenséges felvásárlásra esélyt adó struktúra kapcsán. Kifejtette azt is, hogy az MCC alapítványa a bizalmi vagyonkezelés helyett megkapja a tulajdonjogot és szavazati jogot is. Így nem lesz garancia az állami tulajdonossal való együtt szavazásra.

Ezzel kapcsolatban Orbán Balázs az interjúban többször is leszögezte, hogy az intézmény és a vagyonkezelői alapítvány vezetése is tisztában van Richter nemzetstratégiai jelentőségével, ezért

nem tervezik eladni az MCC birtokába került részvényeket, ahogyan nem kívánnak az állam álláspontjától eltérően élni a részvények biztosította szavazati jogokkal sem.

Úgy fogalmazott, hogy a társaság, a menedzsment, a mostani kormány, valamint az MCC érdeke egy és ugyanaz.

Orbán Balázs azt is megemlítette, hogy a tulajdonba kapott infrastruktúra fejlesztéséhez, valamint a vidéki és a határon túli bázisok kiépítéséhez, továbbá a kezdeti években a működtetéshez az állam a tervek szerint további jelentős támogatást fog nyújtani. A vagyonkezelésbe kapott részvényportfolió hozama pedig hosszú távon adhatja a szükséges működési költségek fedezetét.

Úgy számolnak, hogy az intézményrendszer fokozatos bővülése tulajdonképp osztalékbevétel nélkül is megoldható, ráadásul a kiadások csak fokozatosan emelkednek, ezért nem számítanak nehézségekre. De utalt arra is, hogy attól sem tartanak, hogy a következő években ne lenne olyan jó pozícióban a Richter, hogy ne lenne osztalékfizetés.

Orbán Balázs szerint a Richter tulajdonosai közül a legstabilabb partnerekként tekinthetnek majd rájuk. "Nekünk ugyanis az a horizontunk, hogy az MCC hallgatói közül mind többen fogjanak olyan országépítő munkába, mint amilyet a XX. század elején Richter Gedeon végzett, illetve az ő szellemi örökösei, például Bogsch Erik elnök úr ma is végeznek" - tette hozzá a politikus.

Nyitókép: Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Mathias Corvinus Collegium Egyetemi Programja - Lánczi Péter
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018