INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

koronavírus

rendkívüli jogrend

ellenséges felvásárlás

palkovics

solum zrt.

Komárom, 2020. augusztus 14.A komáromi Solum Mezőgazdasági Zrt. szarvasmarhatelepe 2020. augusztus 14-én. A bajor tulajdonú Sano - Modern Takarmányozás Kft. megvásárolja a céget, és 12 milliárd forintos beruházással a világ egyik legkorszerűbb sertés- és szarvasmarhatelepét alakítja ki.

Ez az első cég, aminél rábólintottak, hogy külföldinek adják

Infostart / MTI

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára jelentette be az első, stratégiai ágazatban jóváhagyott adásvételt. A döntés értelmében bajor tulajdonú Sano - Modern Takarmányozás Kft. megvásárolhatja a komáromi Solum Mezőgazdasági Zrt.-t.

A bajor tulajdonú Sano - Modern Takarmányozás Kft. megvásárolja a komáromi Solum Mezőgazdasági Zrt.-t és 12 milliárd forintos beruházással a világ egyik legkorszerűbb sertés- és szarvasmarhatelepét alakítja ki - jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Komáromban. Mint mondta,

az ügylet az első, stratégiai ágazatban történt külföldi tulajdonszerzés, amelyet a kormány engedélyezett az ellenséges felvásárlások megakadályozására hozott jogszabály értelmében.

A rendelet lényegében a magyar ipar 84 százalékára vonatkozik, mivel 21 ágazatot sorol a stratégiai szektorok közé, ahol szükségesnek látja az állami kontrollt - és Palkovics László ITM miniszter jóváhagyását - a külföldiek részére történő adásvételek felett. A kérelmek elbírálási ideje 45 nap, a tárca pedig betekintést kap tervezett ügyletek részleteibe.

A jogszabály hatályba lépése óta a kormányhoz 80 megkeresés érkezett, eddig tíz esetben született határozat, kilenc ajánlat nem minősült a hatálya alá tartozónak

- ismertette az államtitkár.

Csorba Zsolt, a Sano ügyvezetője elmondta, a komáromi cég részvényeinek több mint 80 százalékát vásárolták meg. A fejlesztések során a Solum szarvasmarha telepén a tejelő tehenek számát 900-ról 2000-re növelik, a Sano saját sertéstelepén pedig 500 kocáról 1200-ra emelik az állományt.

A Sano digitalizált, a mesterséges intelligenciára alapuló mintagazdaságokat alakít ki. A létesítmények működtetése érdekében részt vesz a helyi szakképzésben, valamint kutatás-fejlesztési megállapodást köt a győri egyetemmel - tette hozzá az ügyvezető.

A Solum Zrt. a komáromi Klapka György Termelőszövetkezet utódjaként alakult, 122 résztulajdonosa van, 155 embernek biztosít munkát. A társaság 1600 szarvasmarhát tart, amelyből 770 tejelő tehén. Évente 7 millió liter tejet értékesítenek. A társaság egyik legjövedelmezőbb ágazata a burgonyatermesztés, 350 hektáron évente 15 ezer tonnát termelnek, a mennyiség 90 százalékát áruházláncoknak értékesítik. A vállalkozás összesen 1500 hektár szántót művel, ebből 1200 hektáron gépesített öntözőberendezésekkel. A Solum Zrt. 2018-ban és 2019-ben 3 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételt ért el.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018