eur:
394.4
usd:
370.59
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Egy munkatárs eurót számol egy Régi posta utcai pénzváltóban, Budapesten. Történelmi csúcsra, 320 forint fölé szökött a déli órákban az euró forintárfolyama a bankközi devizapiacon. A legmagasabb euró jegyzés 320,30 forinton történt. Az amerikai dollár forintárfolyama is hároméves csúcsra szökött, 246 forint felett kereskedtek az amerikai fizetőeszközzel.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Elszállt a pénzváltók forgalma is

Jócskán megdrágult és közelíti a banki szinteket a pénzváltás a forintárfolyam ingadozása miatt. A turizmus leállása okán azonban a pénzváltók forgalmának 60 százaléka eltűnt.

Korábban 1-1,5 százalékos marzzsal dolgoztak a pénzváltók, most ez felment 10 százalékra - írta a Napi.hu Taraczky Andrej, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) alelnökére hivatkozva. Elmondása szerint azért, mert a forintárfolyam akár napon belüli jelentős ingadozását csak így tudják lekezelni a készpénzlogisztikai költségek miatt a pénzváltók. A keresleti és kínálati oldal hektikussága ugyancsak hozzájárult a marzsok tágulásához.

A magas marzsok várhatóan addig maradnak, amíg a forint árfolyam-ingadozása le nem csillapodik.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a jegybanki mentőcsomag valamelyest stabilizálta az árfolyamot, mivel az április elejei 369,54-es mélypontról sikerült 350 forintos szintre visszaerősödnie. De a pénzváltók helyett érdemes lehet most akár a hagyományosan jóval magasabb marzzsal váltó bankokat is felkeresni - írta a portál. Az OTP-nél például 5,76 százalékos marzsot használnak valutánál, de a bank eurós ATM-jeiből devizaeladási árfolyamon is felvehető euró. Több banknál viszont 10 százalék körül van a valutaváltás során alkalmazott marzs, vagyis hasonló ahhoz, amit a pénzváltók mostanában használnak.

A turistacélpontoknál lévő pénzváltók 90-95 százalékos forgalomesésről számoltak be, és sokan átmenetileg be is zártak. A legkevésbé érintett pénzváltóknál is 40-45 százalékos forgalomesést hozott a járvány, a piac egészénél pedig 60 százalék fölötti a forgalomcsökkenés - mondja Taraczky. A szektor abban reménykedik, hogy lassan véget ér a válság, kinyitnak néhány határt, és az emberek legalább a szomszédos országokba, Horvátországba, Romániába el tudnak majd utazni, és ehhez váltanak majd pénzt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×